Skip to footerSkip to content
Goed verhaal

Wat veroorzaakt werkstress en welke oplossingen bestaan er?

werkstress BE

Werkstress is een veelvoorkomend probleem waar veel mensen mee te maken krijgen. Als werkstress regelmatig voorkomt, is het belangrijk om hier iets aan te doen. Het is essentieel om de oorzaken te bepalen en op zoek te gaan naar oplossingen die de werkstress verminderen. Dit zal ervoor zorgen dat je weer zin krijgt in je werk. In dit artikel worden verschillende oorzaken van werkstress besproken en worden er oplossingen gegeven om werkstress te verminderen.

Oorzaken van werkstress hoge werkdruk

Een van de meest voor de hand liggende oorzaken van werkstress is een te hoge werkdruk. Het gevoel dat je niet al het werk op tijd kunt afkrijgen, kan leiden tot stress.

Privé situaties

Stress op het werk wordt echter niet alleen veroorzaakt door werkgerelateerde zaken, maar kan ook te maken hebben met privéomstandigheden. Bijvoorbeeld als je zorgt voor jonge kinderen, mantelzorg verleent, een druk sociaal leven hebt, problemen in de privésfeer ervaart of een slechte gezondheid hebt.

Geen voldoening halen uit je werk

Als je geen voldoening haalt uit je baan, is de kans op werkstress veel hoger. Mensen die zin hebben in hun werk, worden blij van een goedgevulde agenda. Als je geen voldoening uit je werk haalt, kan een volle agenda overweldigend zijn.

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk onze vacatures.

Andere oorzaken van werkstress:

  perfectionisme

  conflicten of onderlinge spanning op het werk

  onduidelijkheid over je verantwoordelijkheden

  te weinig waardering

  te veel of te weinig autonomie

  geen mogelijkheid om je verder te ontwikkelen

Hoe kan je nu werkstress verminderen?

Als je last hebt van werkstress, is het belangrijk om te weten dat je meer controle hebt over de situatie dan je misschien denkt. Omgaan met werkstress vraagt soms niet meer dan een goed gesprek of een duidelijke planning. Hieronder volgen enkele tips om werkstress te verminderen:

Hier zijn 6 tips om werkstress te verminderen:

  Bepaal de oorzaak van je werkstress. Dit kan te maken hebben met werk- of privéomstandigheden, gebrek aan voldoening of een combinatie van factoren.

  Praat erover met vrienden, familie en je leidinggevende. Alleen dan kunnen ze je helpen. Een goed gesprek kan er bijvoorbeeld toe leiden dat je ondersteuning krijgt in je functie.

  Geef je grenzen aan en zeg nee als je niet nog meer werk aankan. Bespreek dit met je leidinggevende en zoek samen naar een stressvrije oplossing.

  Plan je werk en neem pauzes. Maak een planning en zorg voor voldoende tijd om te ontspannen en te ontstressen.

  Focus op het positieve en vier successen. Leer van je fouten en doe het de volgende keer anders.

  Zorg er dus voor een goede balans tussen werk en privé. Neem de tijd om te ontspannen en te genieten van je vrije tijd. Dit helpt om werkstress te verminderen en je energie op te laden.

Stel jezelf de vraag: heb ik zin in mijn job?

Heb je na het lezen van bovenstaande tips nog steeds stress, dan is het misschien tijd om uit te kijken naar een nieuwe job. Bij Maandag® hebben we altijd passend werk voor jou, hoeveel ervaring je ook hebt. Leuk werk zonder stress, waar je frisse energie van krijgt!

Bekijk alle vacatures. Of stuur ons een open sollicitatie. Wil je meer weten over wat Maandag® voor jou kan betekenen? Lees alles over projectsourcing.

Relevant voor jou