Skip to footerSkip to content
Professional

Maandag® opent deuren voor Emad

Emad

In 2015 verhuisde Emad van Irak naar België. Ooit droomde hij ervan om de meubelfabriek van zijn vader over te nemen in zijn thuisland. Maar deze sloot vanwege economische en politieke omstandigheden. Zonder opleiding en toekomstperspectief zocht Emad zijn weg in een voor hem onbekend land. “Dankzij Maandag® doe ik ervaring op in een voor mij onbekende sector.”

Niet bij de pakken blijven zitten

Met een rubberboot en een bagage vol technische kennis, arriveerde Emad in België. Omdat hij geen Nederlands sprak, kreeg hij hier geen werkvergunning. Maar Emad is niet iemand die bij de pakken blijft zitten. “Ik behaalde een taaldiploma Nederlands aan de Universiteit van Antwerpen. Daarna werkte ik als onthaalmedewerker in een asielcentrum. Ik wou bewijzen aan asielzoekers dat je niet mag blijven stilzitten.”

Nieuwe dromen najagen

Na zijn eerste werkervaring in België zocht hij verder naar jobs die meer bij hem passen. “Mijn vader had een meubelfabriek waar ik zowel een technische als coördinerende rol had. Daar haalde ik veel voldoening uit. Dus ik wou opnieuw iets vinden waarbij ik met mijn handen en mijn hoofd kon werken.”

En wanneer Emad iets wil, dan gaat hij ervoor. Hij kwam terecht bij een autobedrijf en kreeg een functie als Technical Coördinator. Precies wat hij zocht. “Omdat ik een goede basiskennis had, mocht ik meteen beginnen.”

Hij kreeg veel kansen binnen dit bedrijf, waaronder ook de functie van Homologation Engineer. Toch bleef hij op zijn honger zitten. “Ik ben niet alleen sterk in technische vaardigheden, maar ook in people management. Ik wou het beste van deze twee werelden combineren. Daarom ging ik op zoek naar iets anders.”

Net niet in de farma belandt

Via een vacature op LinkedIn kwam hij terecht bij Maandag®. “Mijn eerste kennismaking met Maandag® was grappig, want door verkeerd te klikken, solliciteerde ik per ongeluk voor een functie als wetenschapper in de farmaceutische industrie. Wat dus niet de bedoeling was. Na een eerste gesprek met Matthijs van Maandag® werd al snel duidelijk dat ik geen wetenschapper wou worden. Toch nam Matthijs twee maanden later opnieuw contact met me op voor een functie als Reliability Improvement Engineer bij Pfizer.

“Ik onderzoek en optimaliseer de veiligheid en betrouwbaarheid van een technisch product of productieproces. Om zoiets te kunnen doen, moet je met je handen hebben gewerkt. Toch had ik zo goed als geen ervaring in deze sector. Net daarom leek het me interessant.”

Investeren in talent

Omdat Emad nog geen ervaring had als Reliability Engineer, investeerde Maandag® in een opleiding voor hem. “In samenspraak met Pfizer spraken we af om met een opleiding Maintenance & Reliability Engineering te starten. Op die manier krijg ik de kans om een sterkere versie van mezelf te worden.”

Sinds zijn vlucht uit Irak legde Emad een lange weg af. Dankzij Maandag® versterkt hij zijn cv en komt hij in contact met veel nieuwe mensen.“Ik wil nog meer connecties uitbouwen. En daarom is Maandag® de ideale plek voor mij. In plaats van continu van job naar job te hoppen, krijg ik hier de mogelijkheid om diverse projecten te doen.”