Skip to footerSkip to content
Goed verhaal

Optimale concentratie op je werk: 5 praktische tips

Banner blog focus op je werk

Soms lijkt het alsof je focus op werk ver te zoeken is. Je hebt wellicht zoveel taken te vervullen dat je niet weet waar te beginnen. Of misschien ontbreekt het je aan een duidelijk doel voor ogen. Je betrapt jezelf erop dat je al voor de tiende keer binnen een uur je telefoon aan het checken bent, zonder iets nuttigs gedaan te krijgen. Dit leidt tot werkstress en irritatie. Maar wat kun je doen als je merkt dat je je niet kunt concentreren?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om je focus op je werk te herwinnen. Lees verder voor 5 praktische tips.

Wat houdt focus in?

Focus betekent dat je je volledige aandacht en energie richt op één specifieke taak of doel, zonder afgeleid te worden.

Hoe kun je je focus op werk verbeteren?

Er zijn diverse manieren om je focus op werk te verbeteren. Soms kan het zo simpel zijn als regelmatig een pauze nemen of een duidelijke to-do lijst maken. Met deze 5 praktische tips zul je zeker je focus kunnen verbeteren:

1. Creëer overzicht

Maak een gedetailleerd overzicht van al je taken, groot en klein. Zet ze op papier of in een digitaal document. Beoordeel kritisch de prioriteit van elke taak, zodat je niet alles in je hoofd hoeft te onthouden. Dit zal je helpen om beter te focussen op je werk.

2. Bepaal je doelen

Stel duidelijke doelen voor zowel de korte termijn als de lange termijn. Een helder beeld van wat je wilt bereiken zal je concentratie op je werk verbeteren. Als je weet waar je naartoe wilt, zul je vanzelf meer gefocust zijn op het behalen van die doelen. Bij Maandag® helpen we je niet alleen bij het terugkijken op wat je hebt gedaan, maar ook bij het vooruitkijken naar wat je wilt bereiken. Via onze Academy bieden we diverse trainingen om je doelen te verwezenlijken, zoals bijvoorbeeld groeien in je carrière.

3. Leg je telefoon weg

Wist je dat we gemiddeld wel 344 keer per dag op onze telefoon kijken? De vele appjes, e-mails en notificaties zijn enorme afleidingen voor je concentratie op werk. Een eenvoudige oplossing is om je privételefoon op stil te zetten of nog beter, op te bergen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je alleen tijdens pauzes je telefoon mag checken.

4. Zorg voor een opgeruimde werkplek

Een opgeruimde omgeving creëert rust en bevordert de concentratie. Ruim regelmatig je bureau op, berg documenten op en organiseer je digitale mappen en mailbox. Sluit onnodige tabbladen op je computer en houd je werkplek georganiseerd. Je zult merken dat je je beter kunt concentreren op je werk zonder onnodige afleidingen.

5. Neem pauzes

Stel je voor: het is een drukke werkdag en je vergeet om tijd voor jezelf te nemen. Je merkt dat je concentratie afneemt, maar je blijft maar doorgaan. Herkenbaar? Hoewel het lijkt alsof je niet kunt stoppen, is het nemen van pauzes juist essentieel. Ons brein heeft rust nodig om optimaal te kunnen functioneren. Dus gun jezelf en je werkgever een plezier: neem regelmatig pauzes, niet alleen tijdens de lunch, maar ook gedurende de dag. Zelfs een korte pauze van enkele minuten kan wonderen doen voor je concentratievermogen.

De Pomodoro techniek voor betere focus op werk

Pomodoro techniek

De Pomodoro techniek is een effectieve methode voor tijdsmanagement, waarbij korte pauzes essentieel zijn. De techniek is eenvoudig: je werkt 25 minuten ononderbroken aan één taak, gevolgd door 3 tot 5 minuten pauze. Dit herhaal je 4 keer en daarna neem je een wat langere pauze van 15 tot 30 minuten.

De techniek is vernoemd naar een kookwekker in de vorm van een tomaat, maar je kunt ook een digitale timer gebruiken. Zorg er wel voor dat je niet afgeleid kunt worden door digitale prikkels (zie tip 2).

Vraag jezelf: heb ik plezier in mijn werk?

Als je jouw werk leuk en interessant vindt, zal de focus vanzelf komen. Natuurlijk heeft iedereen wel eens minder concentratie op werk, maar dit zou niet vaak moeten voorkomen. Als je na het toepassen van deze tips nog steeds moeite hebt met focus, is het misschien tijd voor iets nieuws. Bij Maandag® hebben we altijd banen die jou frisse energie geven, ongeacht je ervaringsniveau. Werk waar je graag op kunt focussen!

Relevant voor jou