Skip to footerSkip to content
Goed verhaal

Van bore-out symptomen naar frisse energie op je job

bore out symptomen verveling op werk

Wanneer je op het werk ontzettend verveeld raakt, kunnen er bore-out symptomen ontstaan. Dit gebeurt wanneer je niet genoeg gestimuleerd wordt en/of te weinig te doen hebt. De bore-out, vernoemd naar de bekende burn-out, vertoont vergelijkbare symptomen, maar de oorzaak is precies het tegenovergestelde. Klassieke symptomen van een bore-out zijn onder andere: saaiheid op het werk, gebrek aan verbondenheid met het werk, weinig te doen hebben, moeilijkheden met concentratie en vermoeidheid na het werk.

Gelukkig zijn er manieren om deze symptomen te verminderen. Leer meer over de oorzaken van verveling op het werk en ontdek hoe je van een bore-out naar frisse energie van jouw werkzaamheden kan gaan.

Wat is een bore-out precies?

Een bore-out ontstaat doordat er verschillende oorzaken zijn van verveling op het werk, zoals:

  Het werk is saai

  Het werk is wel leuk, maar er is te weinig te doen

  Het werk is te gemakkelijk en daagt niet genoeg uit

  Het werk voelt niet zinvol

  Er is geen verbondenheid met het bedrijf

Mensen die zich vervelen op het werk willen vaak niet dat hun collega's of leidinggevenden dit opmerken. Om dit te verbergen, nemen sommige mensen bijvoorbeeld extra lang de tijd om taken uit te voeren, terwijl anderen hun tijd besteden aan persoonlijke zaken. Dit zorgt voor een lange werkdag en uitputting. Het veinzen van drukte kost namelijk meer energie dan men misschien zou denken en kan bovendien leiden tot stress op het werk.

Bore-out symptomen

Als je last hebt van een bore-out, kunnen de symptomen lijken op die van een burn-out:

  Gebrek aan energie

  Gevoel van stress

  Sneller geïrriteerd zijn

  Verminderde interesse in werk en privézaken

  Moeite met concentreren

  Verminderd zelfvertrouwen

  Slechte slaap

  Uitstelgedrag

Ervaar je enkele van deze symptomen doordat je je verveelt op het werk? Dan is het van belang om snel actie te ondernemen. Het kan namelijk steeds moeilijker worden om van je bore-out symptomen af te komen naarmate je energie en zelfvertrouwen afnemen.

Wat te doen bij bore-out klachten?

Veel mensen schamen zich voor bore-out klachten en proberen het te verbergen. Dit betekent echter dat leidinggevenden vaak niet op de hoogte zijn van het probleem totdat een werknemer bijvoorbeeld ontslag neemt. Maar het is niets om je voor te schamen: uit onderzoek blijkt dat 43 procent van de werknemers lijdt aan verveling op werk en 15 procent ervaart zelfs stress, irritatie en vermoeidheid als gevolg van verveling (Werder en Rothlin, 2007; Udemy, 2016).

Als je last hebt van bore-out klachten, is het belangrijk om dit serieus te nemen en te bespreken met je leidinggevende. Geef aan dat je niet genoeg te doen hebt of dat je uitdaging mist. Jouw leidinggevende zal hier waarschijnlijk graag meer over willen weten en samen kunnen jullie zoeken naar een oplossing. Als er geen extra werk of uitdaging beschikbaar is binnen je huidige baan, dan is het waarschijnlijk tijd om iets nieuws te overwegen.

Krijg weer zin in je werk!

Bij Maandag® is er altijd interessant en uitdagend werk voor jou, ongeacht het aantal jaren ervaring. Wij zijn benieuwd naar jouw interesses en capaciteiten.

>>> Bekijk vacatures <<<

Wil jij je verder ontwikkelen? Bij ons staat jouw persoonlijke groei voorop. Via de Maandag® Academy zijn allerlei opleidingen en trainingen beschikbaar. Samen vinden we dé baan waar jij nooit verveeld raakt.

Bore-out test

Als je twijfelt of je last hebt van bore-out klachten, kan de Dutch Boredom Scale (DUBS) een handig hulpmiddel zijn. Hoewel bore-out nog geen klinisch vastgestelde term is, kan de DUBS je helpen om te meten of je je verveelt op je werk.

Lees de onderstaande uitspraken en geef aan in hoeverre je je hierin herkent op een schaal van 0 (nooit) tot 6 (altijd). Als je gemiddeld 4 of hoger scoort, is dat een teken dat je verveeld bent op je werk:

  De tijd lijkt erg langzaam te gaan op mijn werk

  Ik verveel me op mijn werk

  Ik dagdroom regelmatig tijdens de werkuren

  Het lijkt alsof de werkdag nooit voorbij gaat

  Ik ben geneigd om andere dingen te doen tijdens mijn werk

  Er is niet zoveel te doen op mijn werk

Relevant voor jou