Ontdek de vragen die slimme sollicitanten stellen tijdens een sollicitatiegesprek en maak een blijvende indruk op je gesprekspartner. Weet je niet welke vragen je moet stellen?
Geen zorgen! In dit artikel delen we negen vragen die je niet alleen helpen om een sterke indruk te maken, maar ook om goed geïnformeerd het gesprek te verlaten.
Hoe kan je jezelf overtuigender presenteren als je bent geselecteerd?
Naast het verkopen van jezelf is het belangrijk om te horen waarom juist jij bent uitgekozen. Misschien viel je specialisatie of jarenlange ervaring in de smaak bij de werkgever. Door hierop te focussen tijdens het gesprek, kan je jezelf nog beter profileren en ook handig voor een eventueel vervolggesprek om je sterke punten in gedachten te houden.
Waarom staat de functie open en wat betekent dit voor jou?
Het lijkt misschien een ongebruikelijke vraag, maar het antwoord kan veel informatie opleveren. Een nieuwe functie kan bijvoorbeeld wijzen op een groeiend bedrijf, terwijl een promotie van de vorige werknemer mogelijk kansen biedt voor doorgroeimogelijkheden voor jou.
Kan je je toekomstige collega's ontmoeten?
Door deze vraag te stellen, laat je zien dat je belang hecht aan een goede samenwerking en een collegiale werkomgeving. Een korte introductie kan al veel onthullen over de sfeer en cultuur binnen het team en of jij erbij past. Dit is belangrijk omdat een goede werksfeer een grote invloed heeft op je werkplezier.
Hoe wordt er binnen het bedrijf omgegaan met conflicten?
Een meningsverschil kan hoog oplopen, maar wordt er dan constructief naar een oplossing gezocht? Door te vragen hoe er binnen het bedrijf met conflicten wordt omgegaan, kan je inzicht krijgen in de bedrijfscultuur en hoe soepel de samenwerking verloopt. Dit toont ook aan dat je begrijpt dat een goede samenwerking belangrijk is voor een succesvol bedrijf.
Wat maakt deze werkplek zo aantrekkelijk voor jou?
Door de punten te benoemen die jouw gesprekspartner noemt, kun je bepalen of de baan en de werkplek bij jou passen. Het is ook belangrijk om op te letten hoe de persoon tegenover jou reageert. Als hij of zij lang moet nadenken of moeite heeft met het vinden van de juiste woorden, kan dit al veelzeggend zijn.
Welke uitdagingen of obstakels kom je tegen in deze functie?
Meestal worden tijdens sollicitatiegesprekken vooral de positieve kanten van de baan benadrukt, vooral als de werkgever erg geïnteresseerd in je is. Door deze vraag te stellen, dwing je de ander om ook de minder leuke aspecten van de functie te noemen, zodat je een realistisch beeld krijgt.
Heeft u eventueel twijfels over mij of mijn kennis en ervaring?
Het vergt wat zelfvertrouwen om deze vraag te stellen, maar het kan wel helpen om eventuele twijfels bij de ander weg te nemen. Zo creëer je een mogelijkheid om jezelf nog beter te verkopen.
Wat zijn de mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling?
Hoewel een baan leuk kan zijn, willen de meeste mensen op een gegeven moment toch nieuwe uitdagingen. Het is fijn als je deze binnen dezelfde organisatie kunt vinden. Met deze vraag krijg je een goed beeld van de mogelijkheden om door te groeien.
Wanneer kan ik meer informatie verwachten?
Niets is vervelender dan constant je mailbox checken of bij elk telefoontje opschrikken omdat je niet weet wanneer je iets hoort. Vraag aan het einde van het gesprek wanneer je meer informatie kunt verwachten, zodat je weet waar je aan toe bent. Hiermee laat je ook een proactieve indruk achter.