Skip to footerSkip to content
Goed verhaal

10 tips om écht tot rust te komen

10 tips tot rust komen ontstressen

Het vinden van rust in deze hectische wereld kan een uitdaging zijn. Met het overweldigende aantal mails, berichten, vergaderingen en veeleisende collega's is stress onvermijdelijk. En dat zijn nog maar enkele uitdagingen. Om al deze prikkels het hoofd te bieden, is het belangrijk om tijd te nemen voor jezelf. Hier zijn 10 effectieve tips om te ontspannen en rust in je hoofd te vinden.

1. Zoek de natuur op

Een van de beste manieren om tot rust te komen is door een uitstapje naar de natuur te maken. Onderzoek van de Universiteit van Antwerpen heeft aangetoond dat een natuurlijke omgeving stress verlaagt. Bovendien zorgt regelmatig wandelen ervoor dat je beter slaapt. Dit hoeft geen luxe spa of wekenlange vakantie te zijn. Een wandeling in het park of een dagje naar de bergen is al voldoende om te ontstressen.

2. Leer ademen

Ademhalingstechnieken zijn ook een effectieve manier om te ontspannen. Een bekende ademhalingstechniek heet ‘4-7-8’. Dit houdt in dat je 4 seconden inademt, deze ademhaling 7 seconden vasthoudt en vervolgens 8 seconden uitademt. Herhaal dit 3 of 4 keer, en je zult merken dat je minder spanning in je lichaam hebt. Door bewust met je ademhaling om te gaan, kan je je aandacht verplaatsen van de stressvolle situatie naar je lichaam en hierdoor tot rust komen.

3. Vervang ‘moeten’ door ‘mogen’

Een andere manier om stress te verminderen is door het woord ‘moeten’ te vervangen door ‘mogen’. We moeten van alles. We moeten werken, sporten, koken. Maar als je het woord ‘moeten’ vervangt door ‘mogen’, kan je de situatie anders bekijken. Je mág sporten, want je geniet van de tijd voor jezelf. Je mág werken, want je bent blij met je baan. Voelt jouw werk alsnog als een vervelende verplichting? Misschien is het tijd voor iets nieuws. Bij Maandag® vinden we dé job voor jou, hoeveel ervaring je ook hebt. Werk dat niet als een verplichting voelt, maar waar je zin in hebt! Benieuwd wat Maandag® jou kan bieden? Lees alles over projectsourcing, of bekijk alle vacatures.

4. Vrije tijd = ontspanning

Plan ontspannende activiteiten: plan tijd in voor ontspannende activiteiten in plaats van een volle agenda te hebben. Dit kan helpen om stress te verminderen en kan spontane plannen mogelijk maken.

5. Leg je gsm opzij

Zet elektronische apparaten uit: elektronische apparaten kunnen overprikkelend zijn en het is belangrijk om af en toe even ontprikkeld te zijn. Dit kan ook helpen om beter te slapen.

6. Ga voor voldoende beweging

Beweging kan helpen om stress te verminderen. Of het nu gaat om sporten, wandelen of huishoudelijke taken, inspanning kan leiden tot ontspanning.

7. Jouw leven, jouw keuzes

Richt je leven niet in volgens andermans verwachtingen. Doe wat jou gelukkig maakt en dit kan bijdragen aan een energieke en voldane dag.

8. Gevoelens en gedachten

Deel je gevoelens en gedachten: delen van gevoelens en gedachten kan helpen om ze niet te laten groeien in je hoofd en kan het makkelijker maken om ermee om te gaan

9. Maak tijd voor jezelf

Maak tijd voor jezelf elke dag, of het nu gaat om een uurtje lezen, mediteren of een warm bad nemen. Dit kan helpen om stress te verminderen en een gevoel van rust te creëren.

10. Stilte

Krijg je niet de rust die je nodig hebt? Dat kan komen door het gebrek aan momenten van stilte in je dag. Het is echter jammer, want stilte kan veel voordelen bieden. Het geeft je de gelegenheid om je gedachten te ordenen en spanningen los te laten.

Relevant voor jou