Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

HBO-programma Onderwijspsychologie

 • E-learning

In de opleiding Onderwijspsychologie leer je over leerproblemen, leerstrategieën en meer. Inclusief vakliteratuur en begeleiding door ervaren professionals.

Leren gaat niet altijd vanzelf. Hoe komt dat? En hoe kun je een leerling of student hierbij helpen? Om deze vragen draait het in het HBO-programma Onderwijspsychologie. Welke leerproblemen of cognitieve problemen kunnen er bijvoorbeeld ontstaan? Welke leerstrategieën zijn er en hoe kom je er achter welke bij een leerling passen?Na afronding van deze opleiding ben je in staat om leer- en cognitieve stoornissen te herkennen en kun je hier informatie over geven aan bijvoorbeeld leerkrachten of ouders. Ook kun je een plan van aanpak opstellen om een leerling zo goed mogelijk te ondersteunen.De opleiding Onderwijspsychologie biedt niet alleen een uitgebreide theoretische basis, maar besteedt ook veel aandacht aan de koppeling met de praktijk. Zo ben je straks optimaal voorbereid om de opgedane kennis toe te passen in je dagelijkse werkzaamheden.

In het kort

Leren gaat niet altijd vanzelf. Hoe komt dat? En hoe kun je een leerling of student hierbij helpen? Om deze vragen draait het in het HBO-programma Onderwijspsychologie. Welke leerproblemen of cognitieve problemen kunnen er bijvoorbeeld ontstaan? Welke leerstrategieën zijn er en hoe kom je er achter welke bij een leerling passen?

Na afronding van deze opleiding ben je in staat om leer- en cognitieve stoornissen te herkennen en kun je hier informatie over geven aan bijvoorbeeld leerkrachten of ouders. Ook kun je een plan van aanpak opstellen om een leerling zo goed mogelijk te ondersteunen.

De opleiding Onderwijspsychologie biedt niet alleen een uitgebreide theoretische basis, maar besteedt ook veel aandacht aan de koppeling met de praktijk. Zo ben je straks optimaal voorbereid om de opgedane kennis toe te passen in je dagelijkse werkzaamheden.

Daarom kies je voor het HBO-programma Onderwijspsychologie
 • Waardevolle kennis voor iedereen in het onderwijs.
 • Inclusief vakliteratuur, geen extra kosten.
 • Begeleiding door professionals met veel ervaring in de praktijk.
 • Biedt mogelijkheid tot vrijstelling bij de HBO-bachelor Toegepaste psychologie.

Doelgroep en toelating

Het HBO-programma Onderwijspsychologie is bestemd voor docenten, onderwijsassistenten, intern begeleiders en andere professionals in het onderwijs die meer willen weten over leerstrategieën, leerproblemen en cognitieve stoornissen. Bijvoorbeeld omdat je je leerlingen of studenten beter wilt begrijpen of omdat je betrokken bent bij de begeleiding van leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben bij het leren.

Voor toelating tot dit korte HBO-programma is geen specifieke vooropleiding vereist.

De opleiding

Dit korte HBO-programma bevat de module 'Onderwijspsychologie' uit een erkende bacheloropleiding. Na afronding van deze opleiding:

 • ken je de verschillende leer- en cognitieve stoornissen uit de onderwijspsychologie;
 • kun je leer- en cognitieve stoornissen herkennen bij een leerling of student;
 • weet je welke leerstrategieën een leerling of student in kan zetten om leer- en cognitieve stoornissen aan te pakken;
 • kun je een keuze maken voor een bepaalde interventie of strategie;
 • ken je de rol van de executieve functies bij leer- en cognitieve stoornissen en kun je dit toepassen in je plan van aanpak;
 • kun je een plan van aanpak opstellen, gebaseerd op de diagnose van een leer- of cognitieve stoornis.

Examens en diploma

De opleiding wordt afgerond met een eindopdracht. Deze kun je maken wanneer jij er aan toe bent. Kijk voor examenkosten bij Studieduur en kosten.

Wanneer je het HBO-programma Onderwijspsychologie succesvol hebt afgerond, ontvang je een diploma. Dit kun je bij doorstroming naar de HBO-bachelor Toegepaste psychologie inbrengen om vrijstelling aan te vragen voor de inhoudelijk overeenkomende module.

Je studeert om iets te bereiken. Dan wil je wel zeker weten dat je een opleiding volgt van hoge kwaliteit. Bij LOI Hogeschool krijg je die garantie.

Kwaliteit staat bij al onze opleidingen voorop. Zo zijn alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool NVAO-geaccrediteerd. In een kort HBO-programma volg je één of meerdere modules uit zo’n geaccrediteerde bachelor. Daarnaast heeft LOI Hogeschool als enige particuliere opleider, het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg. Je behaalt dan ook een diploma of certificaat waarmee werkgevers je graag zien komen.

Studiemethode en begeleiding

Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Een thuisstudie van de LOI biedt alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Daarbij krijg je persoonlijke begeleiding via internet.

 • Volledig flexibel studeren in je eigen tempo.
 • Bepaal zelf waar en wanneer je studeert.
 • Altijd online begeleiding door ervaren docenten.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Geen reistijd, optimaal te combineren met werk en privé.
Leren van professionals met veel ervaring

Een opleiding volgen doe je natuurlijk niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding.

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in vakgebied van je opleiding. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Een opleiding van LOI Hogeschool is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Bij LOI Hogeschool studeer je in je eigen tempo. Afhankelijk van werkervaring, eerder behaalde diploma’s en de tijd die je in de opleiding steekt, kan deze opleiding sneller worden afgerond.

Studieduur: 2 maanden

Persoonlijk advies

Vind je het lastig om de juiste opleiding te kiezen? Onze studieadviseurs helpen je graag!

Collegegeld

Het collegegeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het collegegeld kan per maand of in één keer (met 3% korting*) worden betaald.

Collegegeld thuisstudie : 2 x € 359,00 Inschrijfkosten en dossiervorming : € 75,00 (éénmalig)

*De 3% betalingskorting geldt alleen voor inschrijvingen zonder STAP-budget.

Het collegegeld is inclusief:
 • Alle benodigde vakliteratuur.
 • Begeleiding van start tot diploma.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten.
Examenkosten

Examengeld: 2 x € 79,00

Voor dit bedrag mag ieder examen dat via LOI Hogeschool wordt afgenomen één keer worden afgelegd. Alleen voor eventuele herexamens worden extra kosten in rekening gebracht. Deze vind je .

Er zijn verschillende manieren waarop je je studiekosten kunt verlagen.

Ben je werkgever en wil je een groepje werknemers laten opleiden? Bij LOI Zakelijk maken we de inschrijving graag voor je in orde. Indien gewenst kunnen we een programma op maat samenstellen. Dat doen we binnen de kaders van onze erkenningen en accreditaties. Zo ontstaat een eigen, erkende opleiding: relevant en actueel voor het bedrijf en flexibel te volgen door de medewerker. Ook verkorte trajecten op basis van werkervaring (EVC), opleidingstrajecten voor zij-instroom en door de wet of CAO verplichte opleidingen behoren tot de mogelijkheden. LOI Zakelijk biedt voor elke leerbehoefte een passend programma. Interesse? Neem contact met ons op.

Daarom LOI Zakelijk:
 • Flexibel, erkend en marktgericht onderwijs.
 • Maatwerk binnen de kaders van onze erkenningen.
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren.
 • Goed te combineren met een baan.
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten.

Kijk op , bel 071 – 545 1876 of .

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Je kunt je opleiding binnen 14 kalenderdagen na inschrijving kosteloos herroepen (annuleren). Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.