Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

IREB® CPRE Foundation

 • E-learning

Met deze opleiding leer je alles over requirements engineering en bereid je je perfect voor op het officiële IREB®-examen. Incl. lesmateriaal en begeleiding.

Om ICT-projecten succesvol te laten verlopen, zijn duidelijke afspraken en verwachtingen een vereiste. Dit begint bij het opstellen van de requirements. Requirements engineering is dan ook een essentieel onderdeel van het ontwikkelproces. Ben jij in je werk betrokken bij softwareontwikkeling of wil je dit zijn? Dan doe je met de LOI-opleiding IREB® CPRE Foundation waardevolle kennis op!In deze IREB®-opleiding komen zowel de theoretische basis van requirements engineering als de praktische toepassing aan bod. Na afronding kun je requirements opstellen en prioriteren, met behulp van gangbare methoden en technieken. Ook het managen van dit proces en de geboden toolondersteuning komen aan bod.Je kunt deze opleiding afronden met het officiële IREB®-examen. Hiermee behaal je het internationaal herkende certificaat IREB® Requirements Engineering - Foundation Level (CPRE-FL).De getoonde kosten zijn exclusief externe examenkosten.

In het kort

Om ICT-projecten succesvol te laten verlopen, zijn duidelijke afspraken en verwachtingen een vereiste. Dit begint bij het opstellen van de requirements. Aan welke wensen en eisen moet het op te leveren informatiesysteem voldoen? Requirements engineering is dan ook een essentieel onderdeel van het ontwikkelproces. Ben jij in je werk betrokken bij softwareontwikkeling of wil je dit zijn? Dan doe je met de LOI-opleiding IREB® CPRE Foundation waardevolle kennis op!

In deze IREB®-opleiding komen zowel de theoretische basis van requirements engineering als de praktische toepassing aan bod. Na afronding heb je dan ook gedegen kennis en kun je requirements opstellen en prioriteren. Dit doe je met behulp van de in het vakgebied gangbare methoden en technieken. Ook het managen van dit requirements engineering proces en de geboden toolondersteuning komen aan bod.

Je kunt deze opleiding afronden met het officiële IREB®-examen. Hiermee behaal je het internationaal herkende certificaat IREB® Requirements Engineering – Foundation Level (CPRE-FL). Een zeer waardevolle toevoeging op je cv!

Daarom kies je voor de cursus IREB® CPRE Foundation
 • Flexibel studeren, goed te combineren met een baan.
 • Inclusief (deels Engelstalig) lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren professionals.
 • Perfecte voorbereiding op het officiële IREB®-examen.

Deze cursus is een onderdeel uit een erkende en NVAO‑geaccrediteerde HBO‑bacheloropleiding.

Doelgroep en toelating

De opleiding IREB® CPRE Foundation is bestemd voor professionals die in hun functie betrokken zijn of willen zijn bij het opstellen van requirements. Dit maakt de opleiding o.a. interessant voor (toekomstige) functioneel beheerders, businessanalisten, developers, IT-managers en IT-consultants.

Er geldt geen specifieke vooropleidingseis voor deze opleiding. Wel gaan we ervan uit dat je basiskennis hebt van het ontwikkeltraject van software en ICT-systemen.

De cursus

De opleiding neemt je mee in het proces van requirements engineering. Je raakt thuis in de basisprincipes en -begrippen. Ook leer je requirements documenteren en uitwerken. Daarnaast is ruim aandacht voor het managen van het proces en voor de bijbehorende toolondersteuning. Het programma wordt afgesloten met een onderdeel examenvoorbereiding.

Na afronding:

 • weet je welk werkproduct in welke fase van het requirements-ontwikkelproces gebruikt moet worden.
 • kun je requirements beschrijven en modelleren.
 • kun je prioriteiten stellen met behulp van het Kanomodel of een stakeholderanalyse.
 • kun je traceability vastleggen.
 • kun je de juiste procedure voor wijzigingen kiezen.
 • ben je in staat de grenzen van het systeem en de systeemcontext vast te stellen.
 • kun je de verschillende stappen in het RE-proces formuleren.
 • ken je de verschillen tussen RE-tools.
 • kun je een passende procesconfiguratie kiezen voor een requirements management-traject.

Examens en diploma

Na afronding van deze opleiding ben je klaar om het examen IREB® Requirements Engineering - Foundation Level (CPRE-FL) af te leggen. Dit kun je zelf inplannen via .

Succesvolle afronding van het IREB®-examen geeft recht op het certificaat IREB® Requirements Engineering - Foundation Level (CPRE-FL). Een veelgevraagde en internationaal herkende certificering die van grote waarde is op je cv!

Wil je na deze opleiding verder leren? Het IREB®-certificaat kan bij doorstroming naar de HBO-bachelor Informatica worden ingebracht om vrijstelling aan te vragen voor de inhoudelijk overeenkomende module.

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Onze volledige MBO- en HBO- opleidingen zijn wettelijk erkend en worden ontwikkeld volgens de allerhoogste normen. Diezelfde normen hanteren we ook bij onze beroepsgerichte cursussen en opleidingen.

Bovendien werkt de LOI nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Een beroepsgerichte opleiding van de LOI sluit daardoor perfect aan op het examen én op de praktijk. Je behaalt dan ook een waardevol diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Studiemethode en begeleiding

Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Een thuisstudie van de LOI biedt alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Daarbij krijg je persoonlijke begeleiding via internet.

 • Volledig flexibel studeren in je eigen tempo.
 • Bepaal zelf waar en wanneer je studeert.
 • Altijd online begeleiding door ervaren docenten.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Geen reistijd, optimaal te combineren met werk en privé.
Leren van professionals met veel ervaring

Een opleiding volgen doe je natuurlijk niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding.

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in vakgebied van je opleiding. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 3 maanden

Persoonlijk advies

Vind je het lastig om de juiste opleiding te kiezen? Onze studieadviseurs helpen je graag!

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 3 x € 259,00 Inschrijfkosten : € 29,50 (éénmalig) Het lesgeld is inclusief:
 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten.
Examenkosten

Het totale examengeld bedraagt ongeveer € 235,00. Je betaalt dit bedrag aan de desbetreffende exameninstantie.

Er zijn verschillende manieren waarop je je studiekosten kunt verlagen.

Ben je werkgever en wil je een groepje werknemers laten opleiden? Bij LOI Zakelijk maken we de inschrijving graag voor je in orde. Indien gewenst kunnen we een programma op maat samenstellen. Dat doen we binnen de kaders van onze erkenningen en accreditaties. Zo ontstaat een eigen, erkende opleiding: relevant en actueel voor het bedrijf en flexibel te volgen door de medewerker. Ook verkorte trajecten op basis van werkervaring (EVC), opleidingstrajecten voor zij-instroom en door de wet of CAO verplichte opleidingen behoren tot de mogelijkheden. LOI Zakelijk biedt voor elke leerbehoefte een passend programma. Interesse? Neem contact met ons op.

Daarom LOI Zakelijk:
 • Flexibel, erkend en marktgericht onderwijs.
 • Maatwerk binnen de kaders van onze erkenningen.
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren.
 • Goed te combineren met een baan.
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten.

Kijk op , bel 071 – 545 1876 of .

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Je kunt je opleiding binnen 14 kalenderdagen na inschrijving kosteloos herroepen (annuleren). Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.