Skip to footerSkip to content
  1. Alle Cursussen

BABSen-training - Dag

  • Training

Je bent (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS) of je wilt huwelijken gaan voltrekken en partnerschappen registreren.

Heb je de ambitie om buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS) te worden? Dan is deze training de eerste stap in de juiste richting. Hierin leer je hoe je een huwelijk of een partnerschap op de juiste manier voltrekt of registreert en hoe je het bruidspaar voldoende persoonlijke aandacht geeft. Actuele kennis van de wettelijke vereisten, een professionele voorbereiding en het houden van een speech zijn daarbij onmisbaar. Allemaal onderwerpen die in deze training aan de orde komen. Deze training is overigens ook interessant als je al officieel BABS bent.

Leerplan

In deze training komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Theoretische, praktische en juridische aspecten rondom de huwelijks­voltrekking
  • Het huwelijk, de huwelijksaangifte, huwelijksvereisten en -beletselen
  • De voorbereiding en het houden van een speech
  • De huwelijksvoltrekking/sluiting van partnerschapsregistratie

Opleidingskenmerk(en)

Trainingen

Rooster

2 dagen

Diploma uitreiking

Na afloop van de training ontvang je het certificaat van deelname ‘BABSen-training’ van Bestuursacademie Nederland.

Let op: na het afronden van deze training dien je nog wel officieel als buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand beëdigd te worden voordat je een huwelijk of partnerschap mag voltrekken.

Leerdoel(en)

Tijdens deze training wordt theorie afgewisseld met praktijkvoorbeelden. Op deze manier wordt de training optimaal afgestemd op de praktijk en kun je je kennis en vaardigheden direct toepassen binnen je werksituatie. De tweede dag is een praktijkdag. Aan de hand van rollenspelen ga je aan de slag als BABS en na de lunch oefen je met een of meer huwelijken. Dat kan met een case die je thuis hebt voorbereid en uitgewerkt en graag wilt oefenen. Verder is er volop gelegenheid tot het uitwisselen van kennis en ervaringen met je medecursisten.

Met de vereiste kennis in huis ben je nog geen BABS. Daarvoor moet je worden beëdigd door de rechtbank en benoemd door de gemeente waar de ceremonie plaatsvindt. Maar misschien kun je deze tweede en laatste stap om je wens te realiseren al snel zetten.