Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

Algemene economie

 • E-learning

De cursus Algemene economie behandelt de belangrijkste economische verschijnselen. Leer o.a. over marktvormen, internationale handel en betalingsverkeer.

Wil je economische onderwerpen beter begrijpen of heb je deze kennis nodig voor je huidige of toekomstige functie? Volg dan de cursus Algemene economie. Tijdens deze cursus worden de belangrijkste economische verschijnselen besproken. Hierdoor kun je berichten uit de actualiteit in de juiste context plaatsen. Ook worden begrippen uitgelegd, zoals macro-economie, marktvormen, geld-, krediet-, en bankwezen, internationale handel, (internationaal) betalingsverkeer en de effectenbeurs aan bod. Na afloop van deze cursus beschik je over algemene economische kennis op HBO-niveau. Je weet dan alles van algemene economische begrippen en hebt inzicht in economische verschijnselen. Een ideale opstap voor verschillende HBO-opleidingen waarbij economische kennis is vereist.

In het kort

Heb je interesse in economische onderwerpen of heb je deze kennis nodig voor je huidige of toekomstige functie? Volg dan de cursus Algemene economie. Tijdens deze cursus worden de belangrijkste economische verschijnselen besproken. Hierdoor kun je berichten uit de actualiteit in de juiste context plaatsen. Bovendien komen begrippen als macro-economie, marktvormen, geld-, krediet-, en bankwezen, internationale handel, (internationaal) betalingsverkeer en de effectenbeurs aan bod. Na deze cursus beschik je over algemene economische kennis op HBO-niveau.

Daarom kies je voor de cursus Algemene economie
 • In korte tijd algemene economische kennis op HBO-niveau.
 • Goede opstap voor (economische) vervolgopleidingen.
 • Zeer praktijkgerichte cursus, waardoor direct toepasbaar. 
 • Begeleiding door docenten met veel ervaring in de praktijk. 
 • Inclusief alle benodigde literatuur, dus geen extra kosten.
 • Geen vooropleiding vereist. 

Deze cursus is een onderdeel uit een erkende en NVAO‑geaccrediteerde HBO‑bacheloropleiding.

Doelgroep en toelating

De cursus Algemene economie is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in algemene economische verschijnselen of deze kennis nodig heeft voor het goed uitoefenen van zijn of haar functie. Na de opleiding weet je alles van algemene economische begrippen en hebt inzicht in economische verschijnselen. Deze cursus is een ideale opstap voor verschillende HBO-opleidingen waarbij economische kennis is vereist.

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus Algemene economie.

De cursus

De cursus Algemene economie is opgedeeld in twee delen. In de inleidende module Handelskennis behandelen we de basiskennis over groot- en kleinhandel, internationale handel, concrete en abstracte markten. Ook de basiskennis met betrekking tot geld, effecten en bankwezen komt aan bod. Verder doe je economisch-juridische kennis op over koopovereenkomsten en ondernemingsvormen.

In de module Algemene economie wordt de basiskennis verder verdiept. Het accent ligt op de micro- en macro-economische theorie en het geld-, krediet- en bankwezen. Ook bespreken we uitgebreid het internationale betalingsverkeer en instellingen als de Europese Centrale Bank en De Nederlandse Bank.

Examens en diploma

De cursus Algemene economie wordt afgesloten met een flexibel examen. Dit betekent dat het examen iedere werkdag kan worden afgelegd op 16 verschillende locaties in Nederland. Je kunt dus meteen examen doen wanneer je er klaar voor bent, dat scheelt een hoop tijd.

Het examen voor de cursus Algemene economie wordt afgenomen door de Examencommissie van de LOI. Na succesvolle afronding van dit examen heb je het LOI-diploma Algemene economie op zak.

Deze cursus is de ideale opstap voor de opleidingen HBO SPD Bedrijfsadministratie en HBO Bedrijfseconomie van LOI Hogeschool. Wel dient aan de vooropleidingseisen van de desbetreffende bachelor te worden voldaan.

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Onze volledige MBO- en HBO- opleidingen zijn wettelijk erkend en worden ontwikkeld volgens de allerhoogste normen. Diezelfde normen hanteren we ook bij onze beroepsgerichte cursussen en opleidingen.

Bovendien werkt de LOI nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Een beroepsgerichte opleiding van de LOI sluit daardoor perfect aan op het examen én op de praktijk. Je behaalt dan ook een waardevol diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Studiemethode en begeleiding

Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Een thuisstudie van de LOI biedt alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Daarbij krijg je persoonlijke begeleiding via internet.

 • Volledig flexibel studeren in je eigen tempo.
 • Bepaal zelf waar en wanneer je studeert.
 • Altijd online begeleiding door ervaren docenten.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Geen reistijd, optimaal te combineren met werk en privé.
Leren van professionals met veel ervaring

Een opleiding volgen doe je natuurlijk niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding.

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in vakgebied van je opleiding. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 4 maanden

Persoonlijk advies

Vind je het lastig om de juiste opleiding te kiezen? Onze studieadviseurs helpen je graag!

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 4 x € 149,00 Inschrijfkosten : € 29,50 (éénmalig) Het lesgeld is inclusief:
 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten.
Examenkosten

Examengeld: 4 x € 29,00

Voor dit bedrag mag ieder examen dat via de LOI wordt afgenomen één keer worden afgelegd. Alleen voor eventuele herexamens worden extra kosten in rekening gebracht. Deze vind je .

Er zijn verschillende manieren waarop je je studiekosten kunt verlagen.

Ben je werkgever en wil je een groepje werknemers laten opleiden? Bij LOI Zakelijk maken we de inschrijving graag voor je in orde. Indien gewenst kunnen we een programma op maat samenstellen. Dat doen we binnen de kaders van onze erkenningen en accreditaties. Zo ontstaat een eigen, erkende opleiding: relevant en actueel voor het bedrijf en flexibel te volgen door de medewerker. Ook verkorte trajecten op basis van werkervaring (EVC), opleidingstrajecten voor zij-instroom en door de wet of CAO verplichte opleidingen behoren tot de mogelijkheden. LOI Zakelijk biedt voor elke leerbehoefte een passend programma. Interesse? Neem contact met ons op.

Daarom LOI Zakelijk:
 • Flexibel, erkend en marktgericht onderwijs.
 • Maatwerk binnen de kaders van onze erkenningen.
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren.
 • Goed te combineren met een baan.
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten.

Kijk op , bel 071 – 545 1876 of .

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Je kunt je opleiding binnen 14 kalenderdagen na inschrijving kosteloos herroepen (annuleren). Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.