Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

Medewerker personeelszaken (MPZ®)

 • E-learning

De cursus Medewerker personeelszaken (MPZ ®) bereidt je perfect voor op een veelzijdige functie op P&O-gebied. Haal een officieel Associatie-diploma.

Wil je een afwisselende en aantrekkelijke baan op een afdeling personeelszaken? Of heb je die baan al, maar wil je nu een officieel erkend diploma? Kies dan voor de cursus Medewerker personeelszaken (MPZ®). Het omgaan met mensen, de meest uitdagende kant van het vak, loopt als een rode draad door deze opleiding. Er is uitgebreid aandacht voor de assisterende rol die een medewerker personeelszaken vervult bij werving en selectie, de introductie van nieuwe werknemers, beoordelingen, loopbaanontwikkeling en opleidingen. Maar ook zijn of haar functie in de externe en vooral interne communicatie wordt behandeld. In korte tijd leidt de cursus je op voor een veelzijdige functie op P&O-gebied.De getoonde kosten zijn exclusief externe examenkosten.

In het kort

Wil je een afwisselende en aantrekkelijke baan op een afdeling personeelszaken? Of heb je die baan al, maar wil je nu een officieel erkend diploma? Kies dan voor de opleiding Medewerker personeelszaken (MPZ®).

Het omgaan met mensen, de meest uitdagende kant van het vak, loopt als een rode draad door deze opleiding. Er is uitgebreid aandacht voor de assisterende rol die een medewerker personeelszaken vervult bij werving en selectie, de introductie van nieuwe werknemers, beoordelingen, loopbaanontwikkeling en opleidingen. Maar ook zijn of haar functie in de externe en vooral interne communicatie wordt behandeld. In korte tijd leidt de cursus je op voor een veelzijdige functie op P&O-gebied.

Deze opleiding wordt jaarlijks aangepast aan de meest recente wet- en regelgeving en is geaccrediteerd door het NIRPA. Dat betekent dat de opleiding voldoet aan de hoge kwaliteitseisen zoals gesteld in het beroepscompetentieprofiel.

Daarom kies je voor de cursus Medewerker personeelszaken (MPZ®)
 • Zeer praktijkgerichte opleiding.
 • Behaal een erkend en veel gevraagd Associatie-diploma.
 • Studieboeken van Uitgeverij Convoy.
 • Begeleiding door ervaren professionals.
 • Cursus op MBO 3-niveau. 

Doelgroep en toelating

De cursus Medewerker personeelszaken (MPZ®) is bestemd voor iedereen die in korte tijd opgeleid wil worden tot personeelsfunctionaris. Met deze opleiding haal je het erkende praktijkdiploma Medewerker Personeelszaken (MPZ®) van de Nederlandse Associatie voor Examinering. Een waardevolle toevoeging op je cv!

Na afloop heb je als personeels-, HR- of P&O-medewerker een assisterende rol bij werving en selectie. Je weet hoe je nieuwe werknemers moet inwerken en je kunt assisteren bij beoordelingen, loopbaanontwikkeling en opleidingen.

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus Medewerker personeelszaken (MPZ®).

De cursus

De opleiding Medewerker personeelszaken (MPZ®) bestaat uit de onderdelen Loonheffingen niveau 3, Arbeidsrecht en sociale zekerheid niveau 3 en Personeel, organisatie en communicatie niveau 3.

Als medewerker PZ is het belangrijk om te weten hoe een organisatie in elkaar zit. Op die manier wordt duidelijk hoe mensen met elkaar omgaan en besluiten nemen. Daarnaast moet een medewerker PZ alles weten op het gebied van personeelszaken. Denk aan werving en selectie, arbeidsmotivatie en loopbaanontwikkeling. Verder gaan we in op diverse gesprekstechnieken en vormen van communicatie. Je krijgt bovendien veel te maken met mensen. Ook behandelen we alle kennis op het gebied van loonadministratie en wet- en regelgeving waar een medewerker personeelszaken mee te maken krijgt.

Examens en diploma

Je rondt deze opleiding af met een officieel examen van de Nederlandse Associatie voor Examinering, een van de grootste onafhankelijke exameninstituten in Nederland. Het diploma vormt een herkenbaar en betrouwbaar bewijs van je kennis.

Het examen Medewerker personeelszaken (MPZ®) wordt afgenomen door de Nederlandse Associatie voor Examinering. Aanmelden voor het examen kan online op . Het examen bestaat uit de onderdelen: Loonheffingen niveau 3, Arbeidsrecht en sociale zekerheid niveau 3 en Personeel, organisatie en communicatie niveau 3. Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Na succesvolle afronding van het examen heb je het erkende praktijkdiploma Medewerker Personeelszaken (MPZ®) van de Associatie op zak.

Heb je een BKL® diploma, dan hoef je alleen nog de module Personeel, organisatie en communicatie te behalen om het MPZ® diploma te behalen. Na deze opleiding MPZ® kun je doorgroeien met de opleidingen PDL® of VPS®. Met het diploma PDL® ben je gekwalificeerd voor een registratie in het Register Salarisadministrateur (RSa). Met het diploma VPS® ben je gekwalificeerd voor een registratie in het Register Payroll Professional (RPP).

Na succesvolle afronding van het examen heb je het erkende praktijkdiploma Medewerker Personeelszaken (MPZ®) van de Associatie op zak.

Heb je een BKL® diploma, dan hoef je alleen nog de module Personeel, organisatie en communicatie te behalen om het MPZ® diploma te behalen. Na deze opleiding MPZ® kun je doorgroeien met de opleidingen PDL® of VPS®. Met het diploma PDL® ben je gekwalificeerd voor een registratie in het Register Salarisadministrateur (RSa). Met het diploma VPS® ben je gekwalificeerd voor een registratie in het Register Payroll Professional (RPP).

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Onze volledige MBO- en HBO- opleidingen zijn wettelijk erkend en worden ontwikkeld volgens de allerhoogste normen. Diezelfde normen hanteren we ook bij onze beroepsgerichte cursussen en opleidingen.

Bovendien werkt de LOI nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Een beroepsgerichte opleiding van de LOI sluit daardoor perfect aan op het examen én op de praktijk. Je behaalt dan ook een waardevol diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Studiemethode en begeleiding

Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Een thuisstudie van de LOI biedt alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Daarbij krijg je persoonlijke begeleiding via internet.

 • Volledig flexibel studeren in je eigen tempo.
 • Bepaal zelf waar en wanneer je studeert.
 • Altijd online begeleiding door ervaren docenten.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Geen reistijd, optimaal te combineren met werk en privé.
Leren van professionals met veel ervaring

Een opleiding volgen doe je natuurlijk niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding.

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in vakgebied van je opleiding. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 10 maanden

Persoonlijk advies

Vind je het lastig om de juiste opleiding te kiezen? Onze studieadviseurs helpen je graag!

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 10 x € 75,00 Inschrijfkosten : € 29,50 (éénmalig) Het lesgeld is inclusief:
 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten.
Examenkosten

Het totale examengeld bedraagt ongeveer € 618,00. Je betaalt dit bedrag aan de desbetreffende exameninstantie.

De examentarieven van de Associatie kunnen wijzigen. Kijk voor de meest recente tarieven op .

Er zijn verschillende manieren waarop je je studiekosten kunt verlagen.

Ben je werkgever en wil je een groepje werknemers laten opleiden? Bij LOI Zakelijk maken we de inschrijving graag voor je in orde. Indien gewenst kunnen we een programma op maat samenstellen. Dat doen we binnen de kaders van onze erkenningen en accreditaties. Zo ontstaat een eigen, erkende opleiding: relevant en actueel voor het bedrijf en flexibel te volgen door de medewerker. Ook verkorte trajecten op basis van werkervaring (EVC), opleidingstrajecten voor zij-instroom en door de wet of CAO verplichte opleidingen behoren tot de mogelijkheden. LOI Zakelijk biedt voor elke leerbehoefte een passend programma. Interesse? Neem contact met ons op.

Daarom LOI Zakelijk:
 • Flexibel, erkend en marktgericht onderwijs.
 • Maatwerk binnen de kaders van onze erkenningen.
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren.
 • Goed te combineren met een baan.
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten.

Kijk op , bel 071 – 545 1876 of .

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Je kunt je opleiding binnen 14 kalenderdagen na inschrijving kosteloos herroepen (annuleren). Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.