Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

HBO-programma Bedrijfsprocessenanalyse

 • E-learning

Het HBO-programma Bedrijfsprocessenanalyse leert je alles wat je moet weten en kunnen om bedrijfsprocessen te analyseren. Behaal een waardevol diploma.

De kwaliteit van bedrijfsprocessen (business processes) is bepalend voor het succes van een onderneming. Organisaties zijn dan ook continu bezig om bedrijfsprocessen te optimaliseren. En dat begint bij een goede analyse: hoe kan een business process sneller of beter?In het HBO-programma Bedrijfsprocessenanalyse leer je alles wat je moet weten en kunnen om een gedegen analyse uit te voeren. Je gaat o.a. aan de slag met data, processen en business intelligence. Je doet niet alleen de nodige kennis op, maar brengt deze meteen in de praktijk door het uitvoeren van een bedrijfsprocessenanalyse.Het diploma van deze opleiding kan bij doorstroming naar de bachelor Bedrijfskundige Informatica worden ingebracht om vrijstelling aan te vragen voor het volledige eerste cluster van 30 studiepunten (EC).

In het kort

De kwaliteit van bedrijfsprocessen (business processes) is bepalend voor het succes van een onderneming. Organisaties zijn dan ook continu bezig om bedrijfsprocessen te optimaliseren. En dat begint bij een goede analyse: hoe kan een business process sneller of beter?

In het HBO-programma Bedrijfsprocessenanalyse leer je alles wat je moet weten en kunnen om een gedegen analyse uit te voeren. Je gaat o.a. aan de slag met data, processen en business intelligence. Je doet niet alleen de nodige kennis op, maar brengt deze meteen in de praktijk door het uitvoeren van een bedrijfsprocessenanalyse.

Het diploma van deze opleiding kan bij doorstroming naar de bachelor Bedrijfskundige Informatica worden ingebracht om vrijstelling aan te vragen voor het volledige eerste cluster van 30 studiepunten (EC).

Daarom kies je voor het HBO-programma Bedrijfsprocessenanalyse
 • Zeer praktijkgericht, direct toepasbaar.
 • Flexibel via thuisstudie, goed te combineren met een baan.
 • Nu starten = snel een waardevol diploma op zak.
 • Inclusief alle benodigde vakliteratuur, dus geen extra kosten.
 • Begeleiding door professionals met veel ervaring in de praktijk.
 • Biedt mogelijkheid tot vrijstelling bij de HBO-bachelor Bedrijfskundige Informatica.

Doelgroep en toelating

Het HBO-programma Bedrijfsprocessenanalyse is bestemd voor beginnende en ervaren IT-professionals die betrokken zijn bij de optimalisatie van bedrijfsprocessen.

Voor toelating tot deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is HAVO-/MBO-niveau gewenst.

De opleiding

De opleiding bestaat uit zes modules:

Algemene beroepsoriëntatie

Tijdens deze module positioneer je jezelf in een beroepsomgeving door een analyse te maken van het werkveld (beroepen/functies, beroepscompetenties, beroepscodes). Op basis hiervan maak je een SWOT van jezelf in relatie tot deze omgeving, resulterend in een presentatie van jezelf.

Verder werk je in een klein team projectmatig samen aan het in kaart brengen van bedrijfskundige en ethische aspecten van een gekozen arbeidsorganisatie. Wat resulteert in een projectverslag en presentatie waarin zowel aandacht is voor de inhoud (bedrijfskundige en ethische aspecten van de gekozen arbeidsorganisatie) als het proces (samenwerken, projectmatig werken en het eigen aandeel daarbij).

Data & Design

Tijdens deze module geef je vorm aan een datamodel op basis van een datavraagstuk van een organisatie. Hierbij maak je gebruik van standaarden en matrixen zoals UML, DFD, DSD en ERD.

Basis BPM

Organisaties worden zich er steeds meer van bewust dat het goed vormgeven van hun businessprocessen een competitief voordeel kan opleveren. Business process management is een kennisgebied waarin de belangrijkste elementen van management en informatietechnologie samenkomen, met als uiteindelijk doel de businessprocessen van organisaties te managen en dit management eventueel te verbeteren. Verder wordt in deze module ingezoomd op bedrijfsprocessen en de relatie met de besturing van een organisatie. Daarbij worden bedrijfsprocessen benaderd vanuit een architectuurprincipe. Dat betekent dat alle processen (afdelingen) op alle niveaus (strategisch, tactisch en operationeel) én hun onderlinge samenhang worden beschouwd. Ook de samenhang tussen processen en de bijbehorende informatiestromen en de ICT-voorzieningen wordt behandeld.

Business Process Architectuur

Deze module is gericht op een integrale beschouwing van (een deel van de) bedrijfsprocessen in een organisatie. Je gaat vanuit een architectuurprincipe en de samenhang tussen processen, de bijbehorende informatiestromen en de ICT-voorzieningen een beeld vormen van de bedrijfsprocessen.

Business Intelligence en Databasetechnologie

Big data en data science worden steeds vaker ingezet bij het nemen van strategische bedrijfsbeslissingen. Kennis en de beschikbaarheid van informatie is een belangrijke factor in het realiseren van concurrentievoordeel. Er is dan ook grote behoefte aan professionals die de juiste data kunnen verzamelen én analyseren. Door middel van Business Intelligence ben je in staat om beslissingen te nemen gebaseerd op cijfers.

De module Business intelligence en database technologie biedt je veelgevraagde kennis en vaardigheden. Je leert om uit grote hoeveelheden beschikbare data noodzakelijke en interessante informatie te halen. Je leert systemen aan elkaar te koppelen, data uit de bedrijfsprocessen inzichtelijk te maken en om te zetten naar informatie waarop je kunt meten en sturen.

Praktijkintegratie bedrijfsprocessenanalyse

In deze module pas je de opgedane kennis op geïntegreerde wijze toe in een praktijksituatie. Je analyseert hoe bedrijfsprocessen, informatiestromen en data binnen een organisatie met elkaar samenhangen, bij de uitvoering van een change, door op projectmatige wijze een eenvoudig bedrijfsproces te modelleren met business process modelling binnen een middelgrote organisatie, waarbij de volgende aspecten van belang zijn:

 • wat bedrijfsprocessen en organisaties zijn.
 • welke bedrijfseconomische modellen gebruikt worden voor het sturen van een organisatie.
 • hoe projectmatig een change wordt uitgevoerd.
 • welke rol data speelt, en hoe een data model kan worden gemodelleerd.

Examens en diploma

De modules worden afgerond met een flexibel examen of een praktijkopdracht. Een praktijkopdracht kun je gewoon thuis maken wanneer jij er aan toe bent. Flexibele examens kunnen iedere werkdag kan worden afgelegd op ruim 20 verschillende locaties in Nederland. Je kunt dus meteen examen doen wanneer je er klaar voor bent, dat scheelt veel tijd.

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Succesvolle afronding geeft recht op het diploma HBO-programma Bedrijfsprocessenanalyse. Een waardevol diploma met een hoge waarde op de arbeidsmarkt! Het diploma kan bij doorstroming naar de volledige bacheloropleiding worden ingebracht om vrijstelling aan te vragen voor de gevolgde modules, mits deze inhoudelijk overeenkomen.

Je studeert om iets te bereiken. Dan wil je wel zeker weten dat je een opleiding volgt van hoge kwaliteit. Bij LOI Hogeschool krijg je die garantie.

Kwaliteit staat bij al onze opleidingen voorop. Zo zijn alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool NVAO-geaccrediteerd. In een kort HBO-programma volg je één of meerdere modules uit zo’n geaccrediteerde bachelor. Daarnaast heeft LOI Hogeschool als enige particuliere opleider, het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg. Je behaalt dan ook een diploma of certificaat waarmee werkgevers je graag zien komen.

Studiemethode en begeleiding

Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Een thuisstudie van de LOI biedt alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Daarbij krijg je persoonlijke begeleiding via internet.

 • Volledig flexibel studeren in je eigen tempo.
 • Bepaal zelf waar en wanneer je studeert.
 • Altijd online begeleiding door ervaren docenten.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Geen reistijd, optimaal te combineren met werk en privé.
Leren van professionals met veel ervaring

Een opleiding volgen doe je natuurlijk niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding.

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in vakgebied van je opleiding. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Een opleiding van LOI Hogeschool is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Bij LOI Hogeschool studeer je in je eigen tempo. Afhankelijk van werkervaring, eerder behaalde diploma’s en de tijd die je in de opleiding steekt, kan deze opleiding sneller worden afgerond.

Studieduur: 6 maanden

Persoonlijk advies

Vind je het lastig om de juiste opleiding te kiezen? Onze studieadviseurs helpen je graag!

Collegegeld

Het collegegeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het collegegeld kan per maand of in één keer (met 3% korting*) worden betaald.

Collegegeld thuisstudie : 6 x € 339,00 Inschrijfkosten en dossiervorming : € 75,00 (éénmalig)

*De 3% betalingskorting geldt alleen voor inschrijvingen zonder STAP-budget.

Het collegegeld is inclusief:
 • Alle benodigde vakliteratuur.
 • Begeleiding van start tot diploma.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten.
Examenkosten

Examengeld: 6 x € 79,00

Voor dit bedrag mag ieder examen dat via LOI Hogeschool wordt afgenomen één keer worden afgelegd. Alleen voor eventuele herexamens worden extra kosten in rekening gebracht. Deze vind je .

Er zijn verschillende manieren waarop je je studiekosten kunt verlagen.

Ben je werkgever en wil je een groepje werknemers laten opleiden? Bij LOI Zakelijk maken we de inschrijving graag voor je in orde. Indien gewenst kunnen we een programma op maat samenstellen. Dat doen we binnen de kaders van onze erkenningen en accreditaties. Zo ontstaat een eigen, erkende opleiding: relevant en actueel voor het bedrijf en flexibel te volgen door de medewerker. Ook verkorte trajecten op basis van werkervaring (EVC), opleidingstrajecten voor zij-instroom en door de wet of CAO verplichte opleidingen behoren tot de mogelijkheden. LOI Zakelijk biedt voor elke leerbehoefte een passend programma. Interesse? Neem contact met ons op.

Daarom LOI Zakelijk:
 • Flexibel, erkend en marktgericht onderwijs.
 • Maatwerk binnen de kaders van onze erkenningen.
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren.
 • Goed te combineren met een baan.
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten.

Kijk op , bel 071 – 545 1876 of .

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Je kunt je opleiding binnen 14 kalenderdagen na inschrijving kosteloos herroepen (annuleren). Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.