Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

HBO-programma Auditing

 • E-learning

Met het HBO-programma Auditing breng je je kennis in korte tijd aantoonbaar op HBO-niveau. Inclusief vakliteratuur en begeleiding door ervaren professionals.

Auditing vindt in veel organisaties plaats. In controleonderzoeken wordt vastgesteld of de doelstellingen worden bereikt, of afspraken en beleid worden nagekomen en of werkzaamheden efficiënter kunnen worden uitgevoerd. Er kan gecontroleerd worden of externe eisen, zoals normen en standaarden worden nageleefd en of financiële overzichten getrouw zijn opgesteld.Ben jij als financieel professional toe aan een volgende stap in je carrière? Dan vormt het HBO-programma Auditing een waardevolle aanvulling op je vakkennis. De opleiding start bij de beginselen, gaat uitgebreid in op de kern van auditing en belicht het controleproces van de jaarrekening van alle kanten. Tot slot leer je een internal audit uitvoeren. Het behaalde diploma kan ingebracht worden om vrijstelling aan te vragen voor de inhoudelijk overeenkomende modules bij de HBO-bachelors Accountancy en SPD Bedrijfsadministratie.

In het kort

Auditing vindt in veel organisaties plaats. In controleonderzoeken wordt vastgesteld of de doelstellingen worden bereikt, of afspraken en beleid worden nagekomen en of werkzaamheden efficiënter kunnen worden uitgevoerd. Er kan gecontroleerd worden of externe eisen, zoals normen en standaarden worden nageleefd en of financiële overzichten getrouw zijn opgesteld.

Het korte HBO-programma Auditing brengt je kennis in korte tijd op HBO-niveau. Een zeer waardevolle aanvulling op de vakkennis van financiële professionals die toe zijn aan een volgende stap in hun carrière. De opleiding start bij de beginselen van auditing, gaat uitgebreid in op de kern van auditing en belicht het controleproces van de jaarekening van alle kanten. Tot slot leer je een internal audit uitvoeren.

Dit HBO-programma is sterk praktijkgericht. Je doet niet alleen kennis op, maar ontwikkelt ook je vaardigheden en past het geleerde direct toe in praktijkcases voor een maximaal leerrendement.

Daarom kies je voor het HBO-programma Auditing
 • In korte tijd aantoonbare kennis op HBO-niveau.
 • Flexibel via thuisstudie, goed te combineren met een baan.
 • Nu starten = snel een waardevol diploma op zak.
 • Veelgevraagde kennis, waardevolle toevoeging op je cv.
 • Inclusief alle benodigde vakliteratuur, geen extra kosten.
 • Begeleiding door professionals met veel ervaring in de praktijk.
 • Geen vooropleiding vereist.
 • Volledig up-to-date en afgestemd op de nieuwste wetten en wetswijzigingen. 
 • Biedt mogelijkheid tot vrijstelling bij de volledige bacheloropleiding Informatica.

Doelgroep en toelating

Het korte HBO-programma Auditing is bestemd voor financieel professionals die al enige basiskennis van het vakgebied bezitten en zich specifiek willen verdiepen in het onderwerp auditing. De opleiding is ook een goede keuze voor professionals die hun kennis van auditing willen opfrissen of verzilveren met een diploma. Het korte HBO-programma vormt bovendien een prima opstap naar een volledige HBO-bachelor op dit gebied. Bijvoorbeeld naar de HBO-bachelor SPD Bedrijfsadministratie of Accountancy.

Om deze opleiding te kunnen volgen, is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is enige basiskennis gewenst op het gebied van bedrijfsadministratie, bestuurlijke informatievoorziening en externe verslaggeving.

De opleiding

Het HBO-programma Auditing start bij de beginselen en gaat al snel de diepte in. Het volledige auditproces komt aan bod. Zo leer je onder meer de theoretische basis die nodig is om controlewerkzaamheden goed uit te voeren. Ook is er aandacht voor de bijbehorende wet- en regelgeving en voor het ethische aspect. Bovendien leer je een oordeel vormen ten opzichte van een specifiek controlevraagstuk. In de laatste module van de opleiding leer je een internal audit uitvoeren.

De opleiding omvat de volgende modules.

Auditing beginselen

Na afronding van deze module ben je in staat om, onder verantwoordelijkheid van een accountant, een oordeel te geven over de getrouwheid van financiële overzichten. Daarbij houd je rekening met de grondslagen voor de beroepsuitoefening en de invulling van de te verrichten werkzaamheden.

De kern van auditing

De accountantscontrole van een jaarrekening heeft als doel om zekerheid te verschaffen over de getrouwheid hiervan. Een verantwoordelijke taak! De jaarrekening wordt immers gebruikt bij het nemen van beslissingen, onder andere door het management van een onderneming, aandeelhouders, banken, beleggers, crediteuren en subsidieverstrekkers.

Een accountant controleert de jaarrekening en legt zijn oordeel vast in een controleverklaring. Deze verklaring is verplicht bij de jaarrekening van middelgrote en grote ondernemingen en diverse overheidsorganisaties. Niet iedere accountant mag deze wettelijk verplichte controles uitvoeren, hiervoor gelden aanvullende eisen. Naast de controleverklaring met een eindoordeel, kan de accountant allerlei bevindingen rapporteren aan het management. Dit gebeurt in de vorm van een accountantsverslag of een management letter.

Deze module gaat uitgebreid in op de theoretische basis die nodig is om controlewerkzaamheden goed uit te kunnen voeren. Ook de bijbehorende wet- en regelgeving komt aan bod. Het controleproces van de jaarrekening wordt van alle kanten belicht. Ook de ethische aspecten van de beroepsuitoefening komen aan bod.

Je leert niet alleen regels toepassen, maar ook een oordeel vormen ten aanzien van een specifiek controlevraagstuk. Dit doe je op basis van beschikbare controle-informatie.

Internal auditing

Deze module leert je een internal audit uitvoeren en op basis daarvan een zo onafhankelijk mogelijk oordeel te geven over de beheersing van processen in de organisatie.

Examens en diploma

De module Internal auditing wordt afgesloten met een casus waarbij je een aantal opdrachten maakt. Hierin laat je zien dat je de opgedane kennis kunt toepassen in een realistische praktijksituatie en de gemaakte keuzes theoretisch kunt onderbouwen. Je kunt deze opdrachten gewoon thuis maken wanneer jij er aan toe bent.

De andere twee modules worden afgesloten met een flexibel examen. Dit betekent dat het examen iedere werkdag kan worden afgelegd op ruim 20 verschillende locaties in Nederland. Je kunt dus meteen examen doen wanneer je er klaar voor bent, dat scheelt een hoop tijd. Je legt het examen digitaal af, waardoor ook de uitslag snel bekend is.

Aan het afleggen van examens zijn kosten verbonden. Deze vind je onder Studieduur en kosten.

Succesvolle afronding van dit korte HBO-programma geeft recht op het diploma HBO-programma Auditing. Een waardevol diploma met een hoge waarde op de arbeidsmarkt! Het diploma kan bij doorstroming naar de volledige bacheloropleiding worden ingebracht om vrijstelling aan te vragen voor de gevolgde modules, mits deze inhoudelijk overeenkomen.

Je studeert om iets te bereiken. Dan wil je wel zeker weten dat je een opleiding volgt van hoge kwaliteit. Bij LOI Hogeschool krijg je die garantie.

Kwaliteit staat bij al onze opleidingen voorop. Zo zijn alle bacheloropleidingen van LOI Hogeschool NVAO-geaccrediteerd. In een kort HBO-programma volg je één of meerdere modules uit zo’n geaccrediteerde bachelor. Daarnaast heeft LOI Hogeschool als enige particuliere opleider, het ITK-keurmerk behaald: hét overheidskeurmerk voor kwaliteitszorg. Je behaalt dan ook een diploma of certificaat waarmee werkgevers je graag zien komen.

Studiemethode en begeleiding

Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Een thuisstudie van de LOI biedt alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Daarbij krijg je persoonlijke begeleiding via internet.

 • Volledig flexibel studeren in je eigen tempo.
 • Bepaal zelf waar en wanneer je studeert.
 • Altijd online begeleiding door ervaren docenten.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Geen reistijd, optimaal te combineren met werk en privé.
Leren van professionals met veel ervaring

Een opleiding volgen doe je natuurlijk niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding.

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in vakgebied van je opleiding. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Een opleiding van LOI Hogeschool is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Bij LOI Hogeschool studeer je in je eigen tempo. Afhankelijk van werkervaring, eerder behaalde diploma’s en de tijd die je in de opleiding steekt, kan deze opleiding sneller worden afgerond.

Studieduur: 6 maanden

Persoonlijk advies

Vind je het lastig om de juiste opleiding te kiezen? Onze studieadviseurs helpen je graag!

Collegegeld

Het collegegeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het collegegeld kan per maand of in één keer (met 3% korting*) worden betaald.

Collegegeld thuisstudie : 6 x € 339,00 Collegegeld klassikaal : 6 x 0 Inschrijfkosten en dossiervorming : € 75,00 (éénmalig)

*De 3% betalingskorting geldt alleen voor inschrijvingen zonder STAP-budget.

Het collegegeld is inclusief:
 • Alle benodigde vakliteratuur.
 • Begeleiding van start tot diploma.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten.
Dit heb je nodig

We gaan ervan uit dat je beschikt over de meest recente wettenbundel. Is dit (nog) niet het geval? Houd dan rekening met kosten voor de aanschaf hiervan.

Examenkosten

Examengeld: 6 x € 49,00

Voor dit bedrag mag ieder examen dat via LOI Hogeschool wordt afgenomen één keer worden afgelegd. Alleen voor eventuele herexamens worden extra kosten in rekening gebracht. Deze vind je .

Er zijn verschillende manieren waarop je je studiekosten kunt verlagen.

Ben je werkgever en wil je een groepje werknemers laten opleiden? Bij LOI Zakelijk maken we de inschrijving graag voor je in orde. Indien gewenst kunnen we een programma op maat samenstellen. Dat doen we binnen de kaders van onze erkenningen en accreditaties. Zo ontstaat een eigen, erkende opleiding: relevant en actueel voor het bedrijf en flexibel te volgen door de medewerker. Ook verkorte trajecten op basis van werkervaring (EVC), opleidingstrajecten voor zij-instroom en door de wet of CAO verplichte opleidingen behoren tot de mogelijkheden. LOI Zakelijk biedt voor elke leerbehoefte een passend programma. Interesse? Neem contact met ons op.

Daarom LOI Zakelijk:
 • Flexibel, erkend en marktgericht onderwijs.
 • Maatwerk binnen de kaders van onze erkenningen.
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren.
 • Goed te combineren met een baan.
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten.

Kijk op , bel 071 – 545 1876 of .

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Je kunt je opleiding binnen 14 kalenderdagen na inschrijving kosteloos herroepen (annuleren). Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.