Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

Kort MBO Gespecialiseerd pedagogisch medewerker

 • E-learning

In dit korte MBO-programma volg je alle modules uit de volledige opleiding, m.u.v. de stage en algemene modules. Schrijf je in en volg het nieuwste programma!

Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker in de kinderopvang bied je dagelijks opvang aan kinderen. Je draagt bij aan hun opvoeding, zorgt voor een veilige en gezellige omgeving en stimuleert spelenderwijs hun ontwikkeling en taalbeheersing. Daarnaast heb je coördinerende taken. Spreekt dit je aan en wil je hiervoor een opleiding volgen, maar kun of wil je nog geen stage lopen? Kies dan voor dit korte MBO-programma en zet de eerste stap.In dit korte en praktijkgerichte MBO-programma Gespecialiseerd pedagogisch medewerker volg je alvast alle vakspecifieke onderdelen uit de volledige MBO-opleiding. Je leert bijvoorbeeld over opvoedkundige methodes, het observeren van kinderen, communiceren met ouders en kinderen, spelactiviteiten, veiligheidsregels en ontwikkelingsachterstanden. Ook volg je een praktijkdag Eerste Hulp aan Kinderen.Na afronding heb je veel vakkennis opgedaan en kun je met vrijstellingen doorstromen naar de volledige en erkende MBO-opleiding.

In het kort

Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker in de kinderopvang bied je dagelijks opvang aan kinderen. Je draagt bij aan hun opvoeding, zorgt voor een veilige en gezellige omgeving en stimuleert spelenderwijs hun ontwikkeling en taalbeheersing. Daarnaast heb je coördinerende taken. Spreekt dit je aan en wil je hiervoor een opleiding volgen, maar kun of wil je nog geen stage lopen? Kies dan voor dit korte MBO-programma en zet de eerste stap.

In dit korte en praktijkgerichte MBO-programma Gespecialiseerd pedagogisch medewerker volg je alvast alle vakspecifieke onderdelen uit de volledige MBO-opleiding. Je leert bijvoorbeeld over opvoedkundige methodes, het observeren van kinderen, communiceren met ouders en kinderen, spelactiviteiten, veiligheidsregels en ontwikkelingsachterstanden. Ook volg je een praktijkdag Eerste Hulp aan Kinderen.

Na afronding heb je veel vakkennis opgedaan en kun je met vrijstellingen doorstromen naar de volledige en erkende MBO-opleiding.

Daarom kies je voor de opleiding Kort MBO Gespecialiseerd pedagogisch medewerker
 • Volg verschillende modules uit een erkende MBO-opleiding.
 • Persoonlijke begeleiding door ervaren docenten.
 • Inclusief lesmateriaal en gratis praktijkdag.
 • Geen vooropleiding nodig.
 • Goed te combineren met een baan en een druk leven.
 • Behaal ook een Oranje Kruis-certificaat Eerste Hulp Aan Kinderen (EHAK).

Doelgroep en toelating

Het korte MBO-programma Gespecialiseerd pedagogisch medewerker is de ideale keuze voor wie de volledige MBO-opleiding wil volgen, maar (nog) geen stage kan of wil lopen. Na afronding kun je met veel vrijstellingen doorstromen naar de volledige MBO-opleiding.

Een gespecialiseerd medewerker in de kinderopvang heeft een coördinerende functie bij een organisatie in de kinderopvang. Een uitdagende functie, waarin het dagelijks werken met kinderen wordt gecombineerd met coördinerende taken. Je begeleidt kinderen, hebt contact met ouders en stelt een plan op wanneer er sprake is van problemen.

Om deze opleiding te kunnen volgen, heb je geen specifieke vooropleiding nodig.

De opleiding

Je volgt in deze opleiding verschillende modules en doet veel vakkennis op.

Na afloop:

 • ken je de ontwikkelingsfases van baby’s en jonge kinderen.
 • beheers je verschillende opvoedkundige methodes.
 • weet je hoe je omgaat met de opvang van kinderen die specifieke begeleiding nodig hebben.
 • weet je alles over het objectief en gestructureerd observeren van kinderen.
 • kun je creatieve spelactiviteiten bedenken.
 • weet je hoe je omgaat met afwijkend gedrag of moeilijkheden in de ontwikkeling van een kind.
 • kun je Eerste hulp aan kinderen verlenen en ken je de veiligheidsregels.
 • herken je ontwikkelingsachterstanden en kinderziektes.
 • beheers je verschillende gesprekstechnieken.
 • weet je hoe je groepsprocessen beïnvloedt en orde houdt.

Examens en diploma

De opleiding Kort MBO Gespecialiseerd pedagogisch medewerker bestaat uit diverse modules die op verschillende manieren afgerond worden. Bijvoorbeeld met een schriftelijk LOI-examen, een flexibel examen of met een eindopdracht.

Steeds meer examens zijn flexibel en kunnen iedere werkdag worden afgelegd op ruim 20 locaties door heel Nederland. Je hoeft niet te wachten op een examendatum en kunt meteen examen doen wanneer jij er klaar voor bent. En dat scheelt veel tijd!

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Na het afronden van dit korte MBO-programma ontvang je het LOI-diploma Kort MBO Gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Bovendien behaal je ook het Oranje Kruis-certificaat Eerste Hulp Aan Kinderen (EHAK).

Om als gespecialiseerd pedagogisch medewerker te werken, heb je het erkende MBO 4-diploma nodig. Ook dit kun je bij de LOI behalen. Na afronding van dit korte MBO-programma kun je met veel vrijstellingen doorstromen naar de volledige opleiding MBO Pedagogisch medewerker kinderopvang. Kijk bij de voor de actuele opleidingsinformatie en eventuele aanvullende toelatingseisen.

Je volgt een opleiding omdat je iets wilt bereiken. Dan wil je wel zeker weten dat je een opleiding volgt van hoge kwaliteit. Bij het LOI MBO College krijg je die garantie.

Al onze volledige MBO-opleidingen zijn erkend  door het ministerie van OCW en worden continu afgestemd op de meest recente en landelijk bepaalde eisen. In onze korte MBO-opleidingen en MBO-basisopleidingen volg je verschillende modules uit zo’n volledige en erkende MBO-opleiding. Daarnaast onderhoudt het LOI MBO College intensieve contacten met het bedrijfsleven en brancheverenigingen. Zo weten we precies wat er speelt op de arbeidsmarkt en sluiten de opleidingen gegarandeerd aan op de actuele beroepspraktijk. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Studiemethode en begeleiding

Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Een thuisstudie van de LOI biedt alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Daarbij krijg je persoonlijke begeleiding via internet.

 • Volledig flexibel studeren in je eigen tempo.
 • Bepaal zelf waar en wanneer je studeert.
 • Altijd online begeleiding door ervaren docenten.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Geen reistijd, optimaal te combineren met werk en privé.
Leren van professionals met veel ervaring

Een opleiding volgen doe je natuurlijk niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding.

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in vakgebied van je opleiding. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Bij de LOI studeer je in je eigen tempo, dat betekent dat je afhankelijk van je persoonlijke situatie, korter of langer over de studie doet. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de studie steekt, kan de opleiding sneller worden afgerond.

Studieduur: 12 maanden

Persoonlijk advies

Vind je het lastig om de juiste opleiding te kiezen? Onze studieadviseurs helpen je graag!

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand, per jaar (met 3% korting*) of in één keer (met 3% korting*) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 12 x € 115,00 Inschrijfkosten en dossiervorming : € 49,00 (éénmalig)

*De 3% betalingskorting geldt alleen voor inschrijvingen zonder STAP-budget.

Het lesgeld is inclusief:
 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten.

We gaan ervan uit dat je zelf beschikt over eventuele benodigde software, zoals Word. Van de meeste pakketten zijn online trialversies beschikbaar die je gedurende een beperkte periode gratis kunt gebruiken.

Examenkosten

Examengeld: 12 x € 39,00

Voor dit bedrag mag ieder examen dat via de LOI wordt afgenomen één keer worden afgelegd. Alleen voor eventuele herexamens worden extra kosten in rekening gebracht. Deze vind je .

Er zijn verschillende manieren waarop je je studiekosten kunt verlagen.

Ben je werkgever en wil je een groepje werknemers laten opleiden? Bij LOI Zakelijk maken we de inschrijving graag voor je in orde. Indien gewenst kunnen we een programma op maat samenstellen. Dat doen we binnen de kaders van onze erkenningen en accreditaties. Zo ontstaat een eigen, erkende opleiding: relevant en actueel voor het bedrijf en flexibel te volgen door de medewerker. Ook verkorte trajecten op basis van werkervaring (EVC), opleidingstrajecten voor zij-instroom en door de wet of CAO verplichte opleidingen behoren tot de mogelijkheden. LOI Zakelijk biedt voor elke leerbehoefte een passend programma. Interesse? Neem contact met ons op.

Daarom LOI Zakelijk:
 • Flexibel, erkend en marktgericht onderwijs.
 • Maatwerk binnen de kaders van onze erkenningen.
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren.
 • Goed te combineren met een baan.
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten.

Kijk op , bel 071 – 545 1876 of .

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Je kunt je opleiding binnen 14 kalenderdagen na inschrijving kosteloos herroepen (annuleren). Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.