Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

Kort MBO Onderwijsassistent (klassikaal/virtual classrooms)

 • Klassikaal

In het korte MBO-programma Onderwijsassistent volg je een groot aantal modules uit de volledige MBO-opleiding. Schrijf je nu in en volg het nieuwste programma!

Als onderwijsassistent ondersteun je een leraar of onderwijsteam. Je kunt de vaste assistent zijn van een klas, maar ook met individuele leerlingen werken. Lijkt het je leuk om als onderwijsassistent te werken, maar kun of wil je nog geen stage lopen? Kies dan voor dit korte MBO-programma.In dit korte en praktijkgerichte MBO-programma Onderwijsassistent volg je alvast alle vakspecifieke onderdelen uit de volledige MBO-opleiding. Je leert bijvoorbeeld over onderwijsprocessen, het bieden van ondersteuning bij diverse vakken, pedagogiek, kwaliteitszorg en het werken in een team op een school. Ook volg je een praktijkdag Eerste Hulp aan Kinderen. Na deze opleiding kun je met vrijstellingen doorstromen naar de volledige MBO-opleiding Onderwijsassistent.

In het kort

Als onderwijsassistent ondersteun je een leraar of onderwijsteam. Je kunt de vaste assistent zijn van één klas, maar ook met individuele leerlingen werken. Lijkt het je leuk om als onderwijsassistent te werken, maar kun of wil je nog geen stage lopen? Kies dan voor dit korte MBO-programma.

In dit korte en praktijkgerichte MBO-programma Onderwijsassistent volg je alvast alle vakspecifieke onderdelen uit de volledige MBO-opleiding. Je leert bijvoorbeeld over onderwijsprocessen, het bieden van ondersteuning bij diverse vakken, pedagogiek, kwaliteitszorg en het werken in een team op een school. Ook volg je een praktijkdag Eerste Hulp aan Kinderen.

Met dit korte MBO-programma zet je een belangrijke eerste stap naar een mooie loopbaan. Je doet veel vakkennis op en kunt hierna met vrijstellingen doorstromen naar de volledige MBO-opleiding Onderwijsassistent.

Daarom kies je voor de opleiding Kort MBO Onderwijsassistent
 • Volg verschillende modules uit een erkende MBO-opleiding.
 • Persoonlijke begeleiding door ervaren docenten.
 • Inclusief lesmateriaal en praktijkdag.
 • Geen vooropleiding nodig.
 • Goed te combineren met een baan en een druk leven.
 • Behaal ook een Oranje Kruis-certificaat Eerste Hulp Aan Kinderen (EHAK).

Doelgroep en toelating

Het korte MBO-programma Onderwijsassistent is bestemd voor iedereen die op MBO-niveau wil leren over het vak. Na afronding kun je met veel vrijstellingen doorstromen naar de volledige en erkende MBO-opleiding Onderwijsassistent.

Een onderwijsassistent ondersteunt de leerkracht in de klas, zowel bij het werken met groepen als bij het werken met individuele leerlingen. Je handelt zelfstandig vragen af, observeert leerlingen bij het zelfstandig werken en schrijft rapportages. Onder begeleiding van de leraar leg je lesmateriaal klaar, help je bij het ontwikkelen van lessen en geef je extra uitleg bij opdrachten. Een uitdagende en afwisselende baan waarin je veel voor leerlingen kunt betekenen.

Om deze opleiding te kunnen volgen, heb je geen specifieke vooropleiding nodig.

De opleiding

Je volgt in deze opleiding verschillende modules en doet veel vakkennis op. Je leert o.a. over onderwijsprocessen, het bieden van ondersteuning bij diverse vakken, pedagogiek, computervaardigheden, kwaliteitszorg en het werken in een team op een school.

Examens en diploma

De opleiding Kort MBO Onderwijsassistent bestaat uit diverse modules die op verschillende manieren afgerond worden. Bijvoorbeeld met een schriftelijk LOI-examen, een flexibel examen of met een eindopdracht.

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Na het volledig afronden van dit korte MBO-programma ontvang je het LOI-diploma Kort MBO Onderwijsassistent. Bovendien behaal je het Oranje Kruis-certificaat Eerste Hulp Aan Kinderen (EHAK).

Wil je na deze opleiding doorstromen naar de erkende opleiding MBO Onderwijsassistent? Dan kun je vrijstelling aanvragen voor de inhoudelijk gelijke modules. Kijk bij de voor de actuele opleidingsinformatie en eventuele aanvullende toelatingseisen.

Je volgt een opleiding omdat je iets wilt bereiken. Dan wil je wel zeker weten dat je een opleiding volgt van hoge kwaliteit. Bij het LOI MBO College krijg je die garantie.

Al onze volledige MBO-opleidingen zijn erkend  door het ministerie van OCW en worden continu afgestemd op de meest recente en landelijk bepaalde eisen. In onze korte MBO-opleidingen en MBO-basisopleidingen volg je verschillende modules uit zo’n volledige en erkende MBO-opleiding. Daarnaast onderhoudt het LOI MBO College intensieve contacten met het bedrijfsleven en brancheverenigingen. Zo weten we precies wat er speelt op de arbeidsmarkt en sluiten de opleidingen gegarandeerd aan op de actuele beroepspraktijk. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Startdatum en locaties

Wanneer wil je starten?

Bij een thuisstudie kun je dagelijks starten. Bij LOI Klassikaal+ is er keuze uit een aantal startdata en . Wanneer voor het eerstvolgende startmoment bekend is op welke locatie en dag de opleiding definitief start, staat dit vermeld op deze pagina. Vaak kun je je dan ook nog steeds voor andere locaties en dagen aanmelden. Let op: Wanneer er een datum gecommuniceerd wordt, is dat altijd een conceptdatum. Als je bent ingeschreven, kun je op LOI Campus de definitieve datum en locatie van je eerste bijeenkomst vinden.

Klassikale bijeenkomsten, op locatie of online

LOI Klassikaal+ combineert bijeenkomsten in de klas met online lessen via virtual classrooms. Je volgt dus de ene keer de bijeenkomst op locatie samen met je medestudenten en een docent. De andere keer ontmoet je elkaar vanuit huis achter je eigen PC of laptop. Zo ontstaat optimaal klassikaal onderwijs met maximale flexibiliteit.

Dagbijeenkomsten vinden altijd op vrijdag of zaterdag plaats van 9:30 tot 16:30 uur, avondbijeenkomsten op dinsdagavond van 19:00 tot 22:00 uur.

Studiemethode en begeleiding

Je bepaalt bij deze opleiding zelf hoe je studeert. Dat kan 100 % flexibel via thuisstudie. Of kies voor LOI Klassikaal+, de nieuwste en meest flexibele manier van klassikaal studeren. Daarbij worden lessen op locatie afgewisseld met online bijeenkomsten. Welke methode je ook kiest, je bent altijd verzekerd van persoonlijke begeleiding.

Zo werkt LOI Klassikaal+
 • Ontmoet je medestudenten in de klas en online.
 • Vast studieritme, met om de 3 weken een bijeenkomst.
 • Afwisselend op locatie en online, dus minder reistijd.
 • Professionele begeleiding in de klas en altijd online.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Goed te combineren met werk en privéleven.
Zo werkt thuis studeren
 • Volledig flexibel studeren in je eigen tempo.
 • Bepaal zelf waar en wanneer je studeert.
 • Altijd online begeleiding door ervaren docenten.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Geen reistijd, optimaal te combineren met werk en privé.
Leren van professionals met veel ervaring

Een opleiding volgen doe je natuurlijk niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding. Wanneer je studeert via LOI Klassikaal+, krijg je van dezelfde docent ook begeleiding in de klas en in de virtual classrooms.

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in vakgebied van je opleiding. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Bij de LOI studeer je in je eigen tempo, dat betekent dat je afhankelijk van je persoonlijke situatie, korter of langer over de studie doet. Wanneer je kiest voor een thuisstudie, kan de opleiding afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de studie steekt, sneller worden afgerond.

Studieduur: 12 maanden

Persoonlijk advies

Vind je het lastig om de juiste opleiding te kiezen? Onze studieadviseurs helpen je graag!

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand, per jaar (met 3% korting*) of in één keer (met 3% korting*) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 12 x € 115,00 Lesgeld klassikaal : 12 x € 185,00 Inschrijfkosten en dossiervorming : € 49,00 (éénmalig)

*De 3% betalingskorting geldt alleen voor inschrijvingen zonder STAP-budget.

Het lesgeld is inclusief:
 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten.

We gaan ervan uit dat je zelf beschikt over eventuele benodigde software, zoals Word. Van de meeste pakketten zijn online trialversies beschikbaar die je gedurende een beperkte periode gratis kunt gebruiken.

Examenkosten

Examengeld: 12 x € 49,00

Voor dit bedrag mag ieder examen dat via de LOI wordt afgenomen één keer worden afgelegd. Alleen voor eventuele herexamens worden extra kosten in rekening gebracht. Deze vind je .

Er zijn verschillende manieren waarop je je studiekosten kunt verlagen.

Ben je werkgever en wil je een groepje werknemers laten opleiden? Bij LOI Zakelijk maken we de inschrijving graag voor je in orde. Indien gewenst kunnen we een programma op maat samenstellen. Dat doen we binnen de kaders van onze erkenningen en accreditaties. Zo ontstaat een eigen, erkende opleiding: relevant en actueel voor het bedrijf en flexibel te volgen door de medewerker. Ook verkorte trajecten op basis van werkervaring (EVC), opleidingstrajecten voor zij-instroom en door de wet of CAO verplichte opleidingen behoren tot de mogelijkheden. LOI Zakelijk biedt voor elke leerbehoefte een passend programma. Interesse? Neem contact met ons op.

Daarom LOI Zakelijk:
 • Flexibel, erkend en marktgericht onderwijs.
 • Maatwerk binnen de kaders van onze erkenningen.
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren.
 • Goed te combineren met een baan.
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten.

Kijk op , bel 071 – 545 1876 of .

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Je kunt je opleiding binnen 14 kalenderdagen na inschrijving kosteloos herroepen (annuleren). Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.