Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

Kort MBO Sociaal werker

 • E-learning

Met deze korte opleiding op MBO-niveau maak je kennis met het werkveld en de rol van de sociaal werker. Incl. lesmateriaal, praktijkdagen en begeleiding.

Als sociaal werker bied je ondersteuning en begeleiding aan mensen die dat nodig hebben. Je werkt bijvoorbeeld in de sociale dienstverlening, jeugdhulpverlening of maatschappelijke opvang. Lijkt het je leuk om als sociaal werker aan de slag te gaan maar kun of wil je nog geen stage lopen? Kies dan voor dit korte MBO-programma.In dit korte en praktijkgerichte MBO-programma Sociaal werker volg je alle vakspecifieke onderdelen uit de volledige MBO-opleiding. Je leert bijvoorbeeld over de verschillende doelgroepen en ontdekt hoe je hen kunt ondersteunen. Het stimuleren van de zelfredzaamheid is daarbij heel belangrijk. Ook leer je gesprekken voeren, plannen opstellen en (groeps)activiteiten organiseren. Tijdens de praktijkdagen oefen je je vaardigheden onder begeleiding van een ervaren docent. Na afronding kun je met veel vrijstellingen doorstromen naar de volledige en erkende MBO-opleiding Sociaal werker.

In het kort

Als sociaal werker bied je ondersteuning en begeleiding aan mensen die dat nodig hebben. Je werkt bijvoorbeeld in de sociale dienstverlening, jeugdhulpverlening of maatschappelijke opvang. Lijkt het je leuk om als sociaal werker aan de slag te gaan maar kun of wil je nog geen stage lopen? Kies dan voor dit korte MBO-programma.

In dit korte en praktijkgerichte MBO-programma Sociaal werker volg je alle vakspecifieke onderdelen uit de volledige MBO-opleiding. Je leert bijvoorbeeld over de verschillende doelgroepen en ontdekt hoe je hen kunt ondersteunen. Ook leer je gesprekken voeren, plannen opstellen en (groeps)activiteiten organiseren. Tijdens de praktijkdagen oefen je je vaardigheden onder begeleiding van een ervaren docent.

Met dit korte MBO-programma zet je een belangrijke stap naar een mooie loopbaan. Je doet veel vakkennis op en kunt hierna met vrijstellingen doorstromen naar de volledige en erkende MBO-opleiding Sociaal werker.

Daarom kies je voor de opleiding Kort MBO Sociaal werker
 • Volg verschillende modules uit een erkende MBO-opleiding.
 • Persoonlijke begeleiding door ervaren docenten.
 • Inclusief lesmateriaal en praktijkdagen.
 • Geen vooropleiding nodig.
 • Goed te combineren met een baan en een druk leven.

Doelgroep en toelating

Dit korte MBO-programma is de ideale keuze voor iedereen die op MBO-niveau wil leren over het beroep sociaal werker. De opleiding is ook een aanrader voor wie de volledige MBO-opleiding wil volgen, maar (nog) geen stage kan of wil lopen. In dit korte MBO-programma volg je alvast de vakspecifieke modules uit de volledige opleiding.

Een sociaal werker biedt ondersteuning en begeleiding aan verschillende doelgroepen. Je kunt bijvoorbeeld werken met verslaafden, ouderen, mensen met schulden of gezinnen die begeleiding nodig hebben. Een sociaal werker kan aan de slag bij tal van organisaties en instellingen. Bijvoorbeeld in de sociale dienstverlening, maatschappelijke opvang en dienstverlening, welzijn ouderen, gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, jeugdhulpverlening of geestelijke gezondheidszorg.

Om deze opleiding te kunnen volgen, heb je geen specifieke vooropleiding nodig.

De opleiding

Je volgt in deze opleiding verschillende modules en doet veel vakkennis op. Je leert o.a. over de verschillende doelgroepen waarmee je aan de slag kunt en welke begeleiding je je cliënten kunt bieden. Ook leer je over het stimuleren van de zelfredzaamheid, het opstellen van plannen en het bieden van begeleiding bij specifieke problematiek. Veder is er aandacht voor communicatie, sociale vaardigheden en gesprekstechnieken. Tijdens de praktijkdagen breng je deze kennis in de praktijk en oefen je je vaardigheden.

Examens en diploma

De opleiding Kort MBO Sociaal werker bestaat uit diverse modules die op verschillende manieren afgerond worden. Bijvoorbeeld met een flexibel LOI-examen of met een eindopdracht.  

Steeds meer examens zijn flexibel en kunnen iedere werkdag worden afgelegd op ruim 20 locaties door heel Nederland. Je hoeft niet te wachten op een examendatum en kunt meteen examen doen wanneer jij er klaar voor bent. En dat scheelt veel tijd!

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Na het volledig afronden van dit korte MBO-programma ontvang je het LOI-diploma Kort MBO Sociaal werker.

Na dit korte MBO-programma kun je met veel vrijstellingen doorstromen naar de volledige en erkende opleiding MBO Sociaal werker. Kijk bij de voor de actuele opleidingsinformatie en eventuele aanvullende toelatingseisen.

Je volgt een opleiding omdat je iets wilt bereiken. Dan wil je wel zeker weten dat je een opleiding volgt van hoge kwaliteit. Bij het LOI MBO College krijg je die garantie.

Al onze volledige MBO-opleidingen zijn erkend  door het ministerie van OCW en worden continu afgestemd op de meest recente en landelijk bepaalde eisen. In onze korte MBO-opleidingen en MBO-basisopleidingen volg je verschillende modules uit zo’n volledige en erkende MBO-opleiding. Daarnaast onderhoudt het LOI MBO College intensieve contacten met het bedrijfsleven en brancheverenigingen. Zo weten we precies wat er speelt op de arbeidsmarkt en sluiten de opleidingen gegarandeerd aan op de actuele beroepspraktijk. Je behaalt dan ook een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Startdatum en locaties

Wanneer wil je starten?

Bij een thuisstudie kun je dagelijks starten. Bij LOI Klassikaal+ is er keuze uit een aantal startdata en . Wanneer voor het eerstvolgende startmoment bekend is op welke locatie en dag de opleiding definitief start, staat dit vermeld op deze pagina. Vaak kun je je dan ook nog steeds voor andere locaties en dagen aanmelden. Let op: Wanneer er een datum gecommuniceerd wordt, is dat altijd een conceptdatum. Als je bent ingeschreven, kun je op LOI Campus de definitieve datum en locatie van je eerste bijeenkomst vinden.

Klassikale bijeenkomsten, op locatie of online

LOI Klassikaal+ combineert bijeenkomsten in de klas met online lessen via virtual classrooms. Je volgt dus de ene keer de bijeenkomst op locatie samen met je medestudenten en een docent. De andere keer ontmoet je elkaar vanuit huis achter je eigen PC of laptop. Zo ontstaat optimaal klassikaal onderwijs met maximale flexibiliteit.

Dagbijeenkomsten vinden altijd op vrijdag of zaterdag plaats van 9:30 tot 16:30 uur, avondbijeenkomsten op dinsdagavond van 19:00 tot 22:00 uur.

Studiemethode en begeleiding

Je bepaalt bij deze opleiding zelf hoe je studeert. Dat kan 100 % flexibel via thuisstudie. Of kies voor LOI Klassikaal+, de nieuwste en meest flexibele manier van klassikaal studeren. Daarbij worden lessen op locatie afgewisseld met online bijeenkomsten. Welke methode je ook kiest, je bent altijd verzekerd van persoonlijke begeleiding.

Zo werkt LOI Klassikaal+
 • Ontmoet je medestudenten in de klas en online.
 • Vast studieritme, met om de 3 weken een bijeenkomst.
 • Afwisselend op locatie en online, dus minder reistijd.
 • Professionele begeleiding in de klas en altijd online.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Goed te combineren met werk en privéleven.
Zo werkt thuis studeren
 • Volledig flexibel studeren in je eigen tempo.
 • Bepaal zelf waar en wanneer je studeert.
 • Altijd online begeleiding door ervaren docenten.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Geen reistijd, optimaal te combineren met werk en privé.
Leren van professionals met veel ervaring

Een opleiding volgen doe je natuurlijk niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding. Wanneer je studeert via LOI Klassikaal+, krijg je van dezelfde docent ook begeleiding in de klas en in de virtual classrooms.

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in vakgebied van je opleiding. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Bij de LOI studeer je in je eigen tempo, dat betekent dat je afhankelijk van je persoonlijke situatie, korter of langer over de studie doet. Wanneer je kiest voor een thuisstudie, kan de opleiding afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de studie steekt, sneller worden afgerond.

Studieduur: 18 maanden

Persoonlijk advies

Vind je het lastig om de juiste opleiding te kiezen? Onze studieadviseurs helpen je graag!

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand, per jaar (met 3% korting*) of in één keer (met 3% korting*) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 18 x € 99,00 Lesgeld klassikaal : 18 x € 179,00 Inschrijfkosten en dossiervorming : € 49,00 (éénmalig)

*De 3% betalingskorting geldt alleen voor inschrijvingen zonder STAP-budget.

Het lesgeld is inclusief:
 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten.

We gaan ervan uit dat je zelf beschikt over eventuele benodigde software, zoals Word. Van de meeste pakketten zijn online trialversies beschikbaar die je gedurende een beperkte periode gratis kunt gebruiken.

Examenkosten

Examengeld: 18 x € 35,00

Voor dit bedrag mag ieder examen dat via de LOI wordt afgenomen één keer worden afgelegd. Alleen voor eventuele herexamens worden extra kosten in rekening gebracht. Deze vind je .

Er zijn verschillende manieren waarop je je studiekosten kunt verlagen.

Ben je werkgever en wil je een groepje werknemers laten opleiden? Bij LOI Zakelijk maken we de inschrijving graag voor je in orde. Indien gewenst kunnen we een programma op maat samenstellen. Dat doen we binnen de kaders van onze erkenningen en accreditaties. Zo ontstaat een eigen, erkende opleiding: relevant en actueel voor het bedrijf en flexibel te volgen door de medewerker. Ook verkorte trajecten op basis van werkervaring (EVC), opleidingstrajecten voor zij-instroom en door de wet of CAO verplichte opleidingen behoren tot de mogelijkheden. LOI Zakelijk biedt voor elke leerbehoefte een passend programma. Interesse? Neem contact met ons op.

Daarom LOI Zakelijk:
 • Flexibel, erkend en marktgericht onderwijs.
 • Maatwerk binnen de kaders van onze erkenningen.
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren.
 • Goed te combineren met een baan.
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten.

Kijk op , bel 071 – 545 1876 of .

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Je kunt je opleiding binnen 14 kalenderdagen na inschrijving kosteloos herroepen (annuleren). Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.