Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

Belastingassistent

 • E-learning

De cursus Belastingassistent behandelt inkomsten-, loon- en omzetbelasting. Na afloop kun je aangiften verzorgen en adviseren bij fiscale vraagstukken.

Ambieer je een fiscaal-administratieve functie? Of werk je op een accountants-, administratie- of belastingadvieskantoor in een administratieve functie en wil je fiscale kennis opdoen of de reeds aanwezige kennis op peil houden? Dan is de cursus belastingassistent een uitstekende keuze.Tijdens de cursus ligt het accent op de inkomstenbelasting, loonbelasting, vennootschapsbelasting en omzetbelasting. De praktische kant van belastingen komt ook aan bod, zoals het verzorgen van aangiften en adviseren bij eenvoudige fiscale vraagstukken. Na afloop kun je als belastingassistent een belastingconsulent of –adviseur ondersteunen of ga je aan de slag in een andere fiscaal-administratieve functie.

In het kort

De cursus Belastingassistent is een uitstekende keuze voor iedereen die een functie in de administratieve sector ambieert of al werkzaam is in deze sector en fiscale kennis wil opdoen. Tijdens de cursus ligt het accent op de inkomstenbelasting, loonbelasting, vennootschapsbelasting en omzetbelasting. De praktische kant van belastingen komt ook aan bod, zoals het verzorgen van aangiften en adviseren bij eenvoudige fiscale vraagstukken. Na afloop kun je als belastingassistent een belastingconsulent of –adviseur ondersteunen of ga je aan de slag in een andere fiscaal-administratieve functie.

Daarom kies je voor de cursus Belastingassistent
 • Cursus op MBO-niveau.
 • Flexibel via thuisstudie, goed te combineren met een baan.
 • Goede opstap voor HBO-bachelor Fiscale economie.

Doelgroep en toelating

De cursus Belastingassistent is geschikt voor iedereen die een fiscaal-administratieve functie ambieert. Ook is deze cursus een prima keuze voor iedereen die al werkzaam is op een accountants-, administratie- of belastingadvieskantoor in een fiscaal-administratieve functie en fiscale kennis wil opdoen of de reeds aanwezige kennis op peil wil houden. Bovendien is dit een geschikte cursus voor mensen die in het bank- en verzekeringswezen werken en meer willen weten van belastingen.

De cursus leidt op tot belastingassistent en voor fiscaal-administratieve functies. De belastingassistent ondersteunt een belastingconsulent of belastingadviseur in het dagelijkse werk. Hij of zij is op de hoogte van alle wet- en regelgeving omtrent vermogen en belastingen. Bovendien kan een belastingassistent fiscale vragen van klanten beantwoorden en heldere toelichtingen geven op jaarrekeningen en belastingaangiften.

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus Belastingassistent.

De cursus

Tijdens de cursus Belastingassistent geven we eerst een inleiding in (privaat)recht en belastingrecht. Het Nederlands rechtsstelsel en de rechtsbronnen worden besproken. Ook de verschillende overheidsheffingen en de plaats van het belastingrecht in het algemene rechtssysteem komt aan bod. Vervolgens ligt de focus op inkomstenbelasting, loonbelasting, vennootschapsbelasting, dividendbelasting, omzetbelasting. Tot slot komen de belangrijkste bepalingen met betrekking tot de invordering aan bod.

Examens en diploma

De cursus Belastingassistent wordt afgesloten met een flexibel LOI-examen. Dat betekent dat ze iedere werkdag kunnen worden afgelegd op 16 verschillende locaties in Nederland. Je kunt dus meteen examen doen wanneer je er klaar voor bent, dat scheelt een hoop tijd. Je legt het examen digitaal af. En heb je een keer een examen niet gehaald, dan kun je alsnog snel slagen voor een herexamen.

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Na succesvolle afronding van het examen heb je het LOI-diploma Belastingassistent op zak. De cursus Belastingconsulent is een goede vervolgopleiding voor wie zijn kennis verder wil verdiepen en uitbreiden.

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Onze volledige MBO- en HBO- opleidingen zijn wettelijk erkend en worden ontwikkeld volgens de allerhoogste normen. Diezelfde normen hanteren we ook bij onze beroepsgerichte cursussen en opleidingen.

Bovendien werkt de LOI nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Een beroepsgerichte opleiding van de LOI sluit daardoor perfect aan op het examen én op de praktijk. Je behaalt dan ook een waardevol diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Studiemethode en begeleiding

Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Een thuisstudie van de LOI biedt alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Daarbij krijg je persoonlijke begeleiding via internet.

 • Volledig flexibel studeren in je eigen tempo.
 • Bepaal zelf waar en wanneer je studeert.
 • Altijd online begeleiding door ervaren docenten.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Geen reistijd, optimaal te combineren met werk en privé.
Leren van professionals met veel ervaring

Een opleiding volgen doe je natuurlijk niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding.

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in vakgebied van je opleiding. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 6 maanden

Persoonlijk advies

Vind je het lastig om de juiste opleiding te kiezen? Onze studieadviseurs helpen je graag!

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 6 x € 95,00 Inschrijfkosten : € 29,50 (éénmalig) Het lesgeld is inclusief:
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten.
Toegestane hulpmiddelen

Houd rekening met extra kosten voor de aanschaf van toegestane hulpmiddelen en benodigdheden. Je kunt deze aanschaffen via een (online) boekhandel. Wij leveren deze hulpmiddelen niet mee, om te voorkomen dat je verouderde versies ontvangt en hiermee examen doet. De kosten voor bijvoorbeeld een wettenbundel zijn ongeveer € 79,- .

Examenkosten

Examengeld: 6 x € 19,00

Voor dit bedrag mag ieder examen dat via de LOI wordt afgenomen één keer worden afgelegd. Alleen voor eventuele herexamens worden extra kosten in rekening gebracht. Deze vind je .

Er zijn verschillende manieren waarop je je studiekosten kunt verlagen.

Ben je werkgever en wil je een groepje werknemers laten opleiden? Bij LOI Zakelijk maken we de inschrijving graag voor je in orde. Indien gewenst kunnen we een programma op maat samenstellen. Dat doen we binnen de kaders van onze erkenningen en accreditaties. Zo ontstaat een eigen, erkende opleiding: relevant en actueel voor het bedrijf en flexibel te volgen door de medewerker. Ook verkorte trajecten op basis van werkervaring (EVC), opleidingstrajecten voor zij-instroom en door de wet of CAO verplichte opleidingen behoren tot de mogelijkheden. LOI Zakelijk biedt voor elke leerbehoefte een passend programma. Interesse? Neem contact met ons op.

Daarom LOI Zakelijk:
 • Flexibel, erkend en marktgericht onderwijs.
 • Maatwerk binnen de kaders van onze erkenningen.
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren.
 • Goed te combineren met een baan.
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten.

Kijk op , bel 071 – 545 1876 of .

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Je kunt je opleiding binnen 14 kalenderdagen na inschrijving kosteloos herroepen (annuleren). Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.