Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

Basiskennis Boekhouden (BKB®)

 • E-learning

Met de cursus Basiskennis boekhouden (BKB®) behaal je al in vier maanden het veelgevraagde diploma van de Associatie. Lees meer over deze cursus.

In het bedrijfsleven, bij zzp' ers en de overheid worden veel, zo niet alle beslissingen genomen op basis van cijfers. Wat levert het op? Wat gaat het kosten? Met de cursus Basiskennis boekhouden (BKB®) leer je in korte tijd inzicht krijgen in de cijfers die van belang zijn voor de bedrijfsvoering. Welke gegevens worden in de boekhouding vastgelegd? Hoe komt een resultatenoverzicht tot stand? Tijdens deze cursus worden dergelijke vragen allemaal beantwoord. Na afloop heb je een uitstekende basis voor een goede loopbaan met tal van doorgroeimogelijkheden.De cursus bevat veel voorbeelden en sluit nauw aan op de actuele beroepspraktijk. Je wordt perfect voorbereid op het officiële Associatie-examen. Hiermee behaal je een erkend en veelgevraagd diploma, waarmee werkgevers je graag zien komen!De getoonde kosten zijn exclusief externe examenkosten.

In het kort

In het bedrijfsleven, bij zzp'ers en de overheid worden veel, zo niet alle beslissingen genomen op basis van financiële cijfers. Wat levert het op? Wat gaat het kosten? Met de cursus Basiskennis boekhouden (BKB®) leer je in korte tijd inzicht krijgen in de cijfers die van belang zijn voor de bedrijfsvoering. De belangrijkste verschillen tussen de financiële overzichten worden toegelicht, zoals een balans en een resultatenrekening. Na afloop heb je een uitstekende basis voor een goede loopbaan met tal van doorgroeimogelijkheden.

De cursus bevat veel voorbeelden en sluit nauw aan op de actuele beroepspraktijk. Je wordt perfect voorbereid op het officiële Associatie-examen. Hiermee behaal je een erkend en veelgevraagd diploma, waarmee werkgevers je graag zien komen!

Daarom kies je voor de cursus Basiskennis Boekhouden (BKB®)
 • Behaal een veelgevraagd en erkend Associatie-diploma.
 • Sterk praktijkgerichte cursus volgens de nieuwste inzichten.
 • Perfect afgestemd op de laatste exameneisen.
 • Inclusief al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door professionals met veel ervaring in de praktijk.

Doelgroep en toelating

De cursus Basiskennis boekhouden (BKB®) op MBO 3-niveau, is voor iedereen die een brede basiskennis van het boekhouden wil hebben en een eenvoudige boekhouding wil kunnen verzorgen.

Na afloop van de cursus kun je zelfstandig de boekhouding voeren voor kleine organisaties. Basiskennis boekhouden (BKB®) wordt veelgevraagd, omdat de boekhouding één van de meest cruciale aspecten is voor elke organisatie. Je kunt na de cursus dus snel aan de slag in een (financieel-)administratieve functie, bijvoorbeeld op een boekhoudkundige afdeling.

Deze cursus is ook heel geschikt voor zzp' ers die hun eigen boekhouding willen kunnen voeren.

Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus.

De cursus

De cursus Basiskennis boekhouden (BKB®) behandelt de belangrijkste boekhoudkundige principes. Je leert alles over balansen, grootboekrekeningen, bedrijfsresultaat en belastingen, maar bv. ook over inkoop en verkoop en vreemd vermogen. Met het beheersen van de beginselen van het boekhouden ben je in staat zelfstandig een eenvoudige boekhouding te verzorgen. Aan het einde van de cursus doe je een online examentraining. Een goede voorbereiding op het examen!

Deze cursus behandelt de volgende onderwerpen:

 • De balans.
 • Veranderingen in de balans.
 • Grootboekrekeningen.
 • Hulprekeningen van het eigen vermogen.
 • Journaal.
 • Omzetbelasting en kortingen.
 • Dagboeken en subadministraties.
 • Inkopen en verkopen.
 • Duurzame productiemiddelen.
 • Kostensoorten.
 • Permanence.
 • Kolommenbalans, eindbalans en resultatenrekening.
 • Computerboekhouden.

Examens en diploma

Je rondt deze cursus af met een officieel examen van de Nederlandse Associatie voor Examinering, een van de grootste onafhankelijke exameninstituten in Nederland. Het diploma vormt een herkenbaar en betrouwbaar bewijs van je kennis.

Het examen van de cursus Basiskennis boekhouden (BKB®) kan elke werkdag op 19 locaties in Nederland worden afgelegd. Het examen wordt online afgenomen. Aanmelden voor het examen kan via .

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Na succesvolle afronding van deze cursus heb je het diploma Basiskennis Boekhouden (BKB®) op zak. Dit is een veelgevraagd en erkend diploma van de Nederlandse Associatie voor Examinering.

Naast deze cursus is de opleiding Basiskennis calculatie (BKC®) een goede keuze. Met het behalen van beide diploma’s, behaal je automatisch het diploma Financieel Assistent (FA).

Wil je je nog verder in de financieel administratieve richting ontwikkelen? Dan is de cursus Praktijkdiploma boekhouden (PDB®) de volgende stap.

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Onze volledige MBO- en HBO- opleidingen zijn wettelijk erkend en worden ontwikkeld volgens de allerhoogste normen. Diezelfde normen hanteren we ook bij onze beroepsgerichte cursussen en opleidingen.

Bovendien werkt de LOI nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Een beroepsgerichte opleiding van de LOI sluit daardoor perfect aan op het examen én op de praktijk. Je behaalt dan ook een waardevol diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Startdatum en locaties

Wanneer wil je starten?

Bij een thuisstudie kun je dagelijks starten. Bij LOI Klassikaal+ is er keuze uit een aantal startdata en . Wanneer voor het eerstvolgende startmoment bekend is op welke locatie en dag de opleiding definitief start, staat dit vermeld op deze pagina. Vaak kun je je dan ook nog steeds voor andere locaties en dagen aanmelden. Let op: Wanneer er een datum gecommuniceerd wordt, is dat altijd een conceptdatum. Als je bent ingeschreven, kun je op LOI Campus de definitieve datum en locatie van je eerste bijeenkomst vinden.

Klassikale bijeenkomsten, op locatie of online

LOI Klassikaal+ combineert bijeenkomsten in de klas met online lessen via virtual classrooms. Je volgt dus de ene keer de bijeenkomst op locatie samen met je medestudenten en een docent. De andere keer ontmoet je elkaar vanuit huis achter je eigen PC of laptop. Zo ontstaat optimaal klassikaal onderwijs met maximale flexibiliteit.

Dagbijeenkomsten vinden altijd op vrijdag of zaterdag plaats van 9:30 tot 16:30 uur, avondbijeenkomsten op dinsdagavond van 19:00 tot 22:00 uur.

Studiemethode en begeleiding

Je bepaalt bij deze opleiding zelf hoe je studeert. Dat kan 100 % flexibel via thuisstudie. Of kies voor LOI Klassikaal+, de nieuwste en meest flexibele manier van klassikaal studeren. Daarbij worden lessen op locatie afgewisseld met online bijeenkomsten. Welke methode je ook kiest, je bent altijd verzekerd van persoonlijke begeleiding.

Zo werkt LOI Klassikaal+
 • Ontmoet je medestudenten in de klas en online.
 • Vast studieritme, met om de 3 weken een bijeenkomst.
 • Afwisselend op locatie en online, dus minder reistijd.
 • Professionele begeleiding in de klas en altijd online.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Goed te combineren met werk en privéleven.
Zo werkt thuis studeren
 • Volledig flexibel studeren in je eigen tempo.
 • Bepaal zelf waar en wanneer je studeert.
 • Altijd online begeleiding door ervaren docenten.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Geen reistijd, optimaal te combineren met werk en privé.
Leren van professionals met veel ervaring

Een opleiding volgen doe je natuurlijk niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding. Wanneer je studeert via LOI Klassikaal+, krijg je van dezelfde docent ook begeleiding in de klas en in de virtual classrooms.

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in vakgebied van je opleiding. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Wanneer je kiest voor een thuisstudie, kan de cursus afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, sneller worden afgerond.

Studieduur: 4 maanden

Persoonlijk advies

Vind je het lastig om de juiste opleiding te kiezen? Onze studieadviseurs helpen je graag!

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 4 x € 75,00 Lesgeld klassikaal : 4 x € 165,00 Inschrijfkosten : € 29,50 (éénmalig) Het lesgeld is inclusief:
 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten.
Examenkosten

Het totale examengeld bedraagt ongeveer € 206,00. Je betaalt dit bedrag aan de desbetreffende exameninstantie.

De examentarieven van de Associatie kunnen wijzigen. Kijk voor de meest recente tarieven op .

Er zijn verschillende manieren waarop je je studiekosten kunt verlagen.

Ben je werkgever en wil je een groepje werknemers laten opleiden? Bij LOI Zakelijk maken we de inschrijving graag voor je in orde. Indien gewenst kunnen we een programma op maat samenstellen. Dat doen we binnen de kaders van onze erkenningen en accreditaties. Zo ontstaat een eigen, erkende opleiding: relevant en actueel voor het bedrijf en flexibel te volgen door de medewerker. Ook verkorte trajecten op basis van werkervaring (EVC), opleidingstrajecten voor zij-instroom en door de wet of CAO verplichte opleidingen behoren tot de mogelijkheden. LOI Zakelijk biedt voor elke leerbehoefte een passend programma. Interesse? Neem contact met ons op.

Daarom LOI Zakelijk:
 • Flexibel, erkend en marktgericht onderwijs.
 • Maatwerk binnen de kaders van onze erkenningen.
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren.
 • Goed te combineren met een baan.
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten.

Kijk op , bel 071 – 545 1876 of .

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Je kunt je opleiding binnen 14 kalenderdagen na inschrijving kosteloos herroepen (annuleren). Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.