Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

Ontwikkelingspsychologie

 • E-learning

De LOI-cursus Ontwikkelingspsychologie is bestemd voor iedereen die, beroepsmatig of privé, interesse heeft in de menselijke ontwikkeling.

Als kind ben je soms een heel ander persoon dan later als volwassene. En dat is helemaal niet gek. Ieder mens maakt gedurende zijn leven een ontwikkeling door. Een lichamelijke ontwikkeling, maar ook een sociale en emotionele ontwikkeling en een ontwikkeling van het denkvermogen. Over dit proces gaat de cursus Ontwikkelingspsychologie. Hoe verandert iemands lichamelijk en psychisch functioneren in de loop van zijn of haar leven? En welke invloed hebben deze veranderingen?De cursus Ontwikkelingspsychologie van de LOI is een boeiende cursus voor iedereen die geïnteresseerd is in de menselijke ontwikkeling. Het gedrag van de mens in de verschillende levensfasen wordt onder de loep gelegd. En niet alleen het waarneembare handelen komt aan bod, maar ook hoe mensen zichzelf en de wereld waarnemen, hoe ze denken en fantaseren en welke gevoelens en verlangens ze daarbij ervaren.

In het kort

Als kind ben je vaak een heel ander persoon dan later als volwassene. En dat is helemaal niet gek. Ieder mens maakt gedurende zijn leven een ontwikkeling door. Een lichamelijke ontwikkeling, maar ook een sociale en emotionele ontwikkeling en een ontwikkeling van het denkvermogen. Over dit proces gaat de cursus Ontwikkelingspsychologie. Hoe verandert iemand z'n lichamelijk en psychisch functioneren in de loop van zijn of haar leven? En welke invloed hebben deze veranderingen? 

De opleiding Ontwikkelingspsychologie van de LOI is een boeiende opleiding voor iedereen die geïnteresseerd is in de menselijke ontwikkeling. Het gedrag van de mens in de verschillende levensfasen wordt onder de loep gelegd. En niet alleen het waarneembare handelen komt aan bod, maar ook hoe mensen zichzelf en de wereld waarnemen, hoe ze denken en fantaseren en welke gevoelens en verlangens ze daarbij ervaren.

Daarom kies je voor de cursus Ontwikkelingspsychologie
 • Zeer boeiende cursus.
 • Inclusief alle benodigde literatuur.
 • Begeleiding door professionals met veel ervaring in de praktijk. 
 • Goede opstap voor vervolgopleidingen in de psychologie. 

Deze cursus is een onderdeel uit een erkende en NVAO‑geaccrediteerde HBO‑bacheloropleiding.

Doelgroep en toelating

De cursus Ontwikkelingspsychologie is bestemd voor iedereen die, beroepsmatig of privé, interesse heeft in de menselijke ontwikkeling. Deze opleiding is zeker een aanrader voor iedereen die in zijn dagelijks leven te maken heeft met verschillende groepen mensen zoals baby’s, peuters, schoolkinderen, jongvolwassenen, volwassenen en bejaarden.

Na het afronden van de opleiding Ontwikkelingspsychologie heb je inzicht in de menselijke ontwikkeling van baby tot bejaarde.

 • Je bent op de hoogte van de geschiedenis van de ontwikkelingspsychologie.
 • Je kent de belangrijkste theorieën op dit gebied.
 • Je hebt inzicht in de invloed van andere disciplines.
 • Je kent de theorieën achter verschillende verklaringsmodellen.
 • Je hebt inzicht in de ontwikkeling van de mens door de jaren heen.

Voor het volgen van deze cursus, is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is een vooropleiding op HAVO/MBO-niveau gewenst.

De cursus

De ideeën over ontwikkelingspsychologie zijn natuurlijk in de loop der tijd veranderd, daarom leer je eerst meer over de geschiedenis van de ontwikkelingspsychologie en worden de belangrijkste theorieën op dit gebied behandeld. Het belangrijkste vraagstuk uit de ontwikkelingspsychologie namelijk het ”nature – nurture” dilemma, staat hierbij centraal. Ook de invloed van andere disciplines zoals de psychopathologie en orthopedagogiek komt aan bod.

De verschillende verklaringsmodellen worden verder uitgewerkt aan de hand van concrete voorbeelden. Denk bijvoorbeeld aan de taalontwikkelingstheorie van Chomsky en de hechtingstheorie van Bolwby.

Daarna wordt per levensfase de ontwikkeling van de mens behandeld. Je leert hoe iemand zich ontwikkelt van baby tot schoolkind tot puber, tot volwassene en ten slotte tot bejaarde. Hoe verandert iemands functioneren in psychisch, emotioneel of sociaal opzicht? Verandert ook de manier waarop iemand naar zichzelf en naar de wereld kijkt?

De individuele ontwikkeling wordt natuurlijk uitgebreid behandeld, maar de cursus gaat ook in op de ontwikkeling van interacties tussen mensen en de ontwikkeling van relaties en groepen.

Examens en diploma

De cursus wordt afgesloten met een flexibel examen. Dit betekent dat het examen iedere werkdag kan worden afgelegd op ruim 20 verschillende locaties in Nederland. Je kunt dus meteen examen doen wanneer je er klaar voor bent, dat scheelt een hoop tijd. Je legt het examen digitaal af, waardoor ook de uitslag snel bekend is. Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Het examen wordt afgenomen door de Examencommissie van de LOI. Na succesvolle afronding van dit examen heb je het LOI-diploma Ontwikkelingspsychologie op zak.

De cursus Ontwikkelingspsychologie vormt een prima basis voor een vervolgopleiding op het gebied van psychologie. Bijvoorbeeld de cursus Sociale psychologie of Arbeids- en organisatiepsychologie. Ook de bacheloropleiding HBO Toegepaste psychologie is een prima vervolgopleiding. Wel dien je aan de betreffende vooropleidingseisen te voldoen.

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Onze volledige MBO- en HBO- opleidingen zijn wettelijk erkend en worden ontwikkeld volgens de allerhoogste normen. Diezelfde normen hanteren we ook bij onze beroepsgerichte cursussen en opleidingen.

Bovendien werkt de LOI nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Een beroepsgerichte opleiding van de LOI sluit daardoor perfect aan op het examen én op de praktijk. Je behaalt dan ook een waardevol diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Studiemethode en begeleiding

Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Een thuisstudie van de LOI biedt alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Daarbij krijg je persoonlijke begeleiding via internet.

 • Volledig flexibel studeren in je eigen tempo.
 • Bepaal zelf waar en wanneer je studeert.
 • Altijd online begeleiding door ervaren docenten.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Geen reistijd, optimaal te combineren met werk en privé.
Leren van professionals met veel ervaring

Een opleiding volgen doe je natuurlijk niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding.

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in vakgebied van je opleiding. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 4 maanden

Persoonlijk advies

Vind je het lastig om de juiste opleiding te kiezen? Onze studieadviseurs helpen je graag!

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 4 x € 149,00 Inschrijfkosten : € 29,50 (éénmalig) Het lesgeld is inclusief:
 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten.
Examenkosten

Examengeld: 4 x € 29,00

Voor dit bedrag mag ieder examen dat via de LOI wordt afgenomen één keer worden afgelegd. Alleen voor eventuele herexamens worden extra kosten in rekening gebracht. Deze vind je .

Er zijn verschillende manieren waarop je je studiekosten kunt verlagen.

Ben je werkgever en wil je een groepje werknemers laten opleiden? Bij LOI Zakelijk maken we de inschrijving graag voor je in orde. Indien gewenst kunnen we een programma op maat samenstellen. Dat doen we binnen de kaders van onze erkenningen en accreditaties. Zo ontstaat een eigen, erkende opleiding: relevant en actueel voor het bedrijf en flexibel te volgen door de medewerker. Ook verkorte trajecten op basis van werkervaring (EVC), opleidingstrajecten voor zij-instroom en door de wet of CAO verplichte opleidingen behoren tot de mogelijkheden. LOI Zakelijk biedt voor elke leerbehoefte een passend programma. Interesse? Neem contact met ons op.

Daarom LOI Zakelijk:
 • Flexibel, erkend en marktgericht onderwijs.
 • Maatwerk binnen de kaders van onze erkenningen.
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren.
 • Goed te combineren met een baan.
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten.

Kijk op , bel 071 – 545 1876 of .

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Je kunt je opleiding binnen 14 kalenderdagen na inschrijving kosteloos herroepen (annuleren). Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.