Skip to footerSkip to content
 1. Alle Cursussen

Algemene bouwkunde

 • E-learning

De praktijkgerichte cursus Algemene bouwkunde behandelt o.a. de wet- en regelgeving in de bouwkunde, Nederlandse woningbouw en constructieleer. Schrijf je in.

Ambieer je een baan in de bouwwereld of wil je meer bouwkundige kennis opdoen? Volg dan de cursus Algemene bouwkunde. In korte tijd maak je grondig kennis met de belangrijkste aspecten van dit boeiende vakgebied. Denk bijvoorbeeld aan wet- en regelgeving, Nederlandse woningbouw en constructieleer. Ook bouwkundige detaillering van de diverse bouwmethoden en technische installaties komen aan bod. De cursus Algemene bouwkunde is bovendien een prima opstap naar een meer gespecialiseerde bouwopleiding.De cursus Algemene bouwkunde is geschikt voor iedereen die geen bouwkundige achtergrond heeft, maar wel meer van het bouwproces wil weten. Bijvoorbeeld omdat je een baan in de bouwwereld ambieert of in je werk vaak moet overleggen met bouwkundigen. Ook is deze cursus een goede keuze voor iedereen die te maken heeft met bouwtechniek en het bouwproces (bijvoorbeeld in een administratieve functie bij een bouwbedrijf) en meer bouwkundige kennis op wil doen.

In het kort

De cursus Algemene bouwkunde is zeer geschikt voor mensen die meer bouwkundige kennis op willen doen of een baan in de bouwwereld ambiëren. In korte tijd maak je grondig kennis met de belangrijkste aspecten van dit boeiende vakgebied. Denk bijvoorbeeld aan wet- en regelgeving, Nederlandse woningbouw en constructieleer. Ook bouwkundige detaillering van de diverse bouwmethoden en technische installaties komen aan bod. De cursus Algemene bouwkunde is bovendien een prima opstap naar een meer gespecialiseerde bouwopleiding.

Daarom kies je voor de cursus Algemene bouwkunde
 • Prima opstap voor gespecialiseerde bouwopleiding.
 • Inclusief ‘Basisboek Bouwkunde’ van A.H.L.G. Bone.
 • Zeer praktijkgerichte cursus. 
 • Begeleiding door ervaren docenten uit het werkveld

Doelgroep en toelating

De cursus Algemene bouwkunde is geschikt voor iedereen die geen bouwkundige achtergrond heeft, maar wel meer van het bouwproces wil weten. Bijvoorbeeld omdat je een baan in de bouwwereld ambieert of in je werk vaak moet overleggen met bouwkundigen. Ook is deze cursus een goede keuze voor iedereen die te maken heeft met bouwtechniek en het bouwproces (bijvoorbeeld in een administratieve functie bij een bouwbedrijf) en meer bouwkundige kennis op wil doen. De cursus Algemene bouwkunde is bovendien een prima opstap naar een meer gespecialiseerde bouwopleiding.

Voor deze cursus is geen specifieke vooropleiding nodig. Het is wel gewenst dat je een HAVO-/MBO-denkniveau hebt. Werkervaring in de bouw is niet nodig voor deze opleiding.

De cursus

De cursus Algemene bouwkunde behandelt een breed scala aan onderwerpen:

 • Inleiding op het vakgebied (organisatie branche, functietypen enz.).
 • Geschiedenis van de (Nederlandse) bouwkunst.
 • Hout-, ijzer-, beton- en steenconstructies.
 • Organisatie van het werk in de bouw.
 • Woningbouw en utiliteitsbouw.
 • De belangrijkste bouwmethoden (stapelbouw/traditioneel, gietbouw, montagebouw (prefabbeton), HSB).
 • Bouwkundige detaillering van de diverse bouwmethoden (grondwerk, funderingen, metselwerken, vloeren, kozijnen en glas, trappen, kappen en kapconstructies, daken en dakbedekkingen, hang- en sluitwerk).
 • Technische installaties (riolering, gas, water en elektra, centrale verwarming en warmwaterinstallaties, overige technische installaties).
 • Inleiding in de regelgeving in de bouw.
 • Veiligheid en brandpreventie.
 • Handmatig schetsen en tekenen.
 • Bestek- en tekeninglezen.

Examens en diploma

De cursus Algemene bouwkunde wordt afgesloten met een flexibel LOI-examen. Dit examen kan iedere werkdag worden afgelegd op ruim 20 verschillende locaties in Nederland. Je kunt dus meteen examen doen wanneer je er klaar voor bent, dat scheelt een hoop tijd.

Kijk voor de examenkosten bij Studieduur en kosten.

Het examen voor de cursus Algemene bouwkunde wordt afgenomen door de Examencommissie van de LOI. Na succesvolle afronding van dit examen heb je het LOI-diploma Algemene bouwkunde op zak.

Voor wie na afloop van de cursus nog een stapje hoger wil, is een meer gespecialiseerde bouwkunde opleiding een prima vervolgstap.

Bij alle LOI-opleidingen staat de kwaliteit voorop. Onze volledige MBO- en HBO- opleidingen zijn wettelijk erkend en worden ontwikkeld volgens de allerhoogste normen. Diezelfde normen hanteren we ook bij onze beroepsgerichte cursussen en opleidingen.

Bovendien werkt de LOI nauw samen met brancheorganisaties en exameninstanties. Een beroepsgerichte opleiding van de LOI sluit daardoor perfect aan op het examen én op de praktijk. Je behaalt dan ook een waardevol diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.

Studiemethode en begeleiding

Thuisstudie: zelfstandig maar zeker niet alleen

Een thuisstudie van de LOI biedt alle ruimte om de opleiding goed te kunnen combineren met een baan en druk privéleven. De hele studiemethode is opgezet om flexibel en tegelijkertijd zeer doelgericht te studeren. Daarbij krijg je persoonlijke begeleiding via internet.

 • Volledig flexibel studeren in je eigen tempo.
 • Bepaal zelf waar en wanneer je studeert.
 • Altijd online begeleiding door ervaren docenten.
 • Altijd overzicht en houvast met de online leeromgeving.
 • Geen reistijd, optimaal te combineren met werk en privé.
Leren van professionals met veel ervaring

Een opleiding volgen doe je natuurlijk niet alleen. Daarom krijg je altijd online begeleiding.

De LOI hecht grote waarde aan de kwaliteit van haar onderwijs en werkt alleen met professionals. Topdocenten met ruime ervaring in vakgebied van je opleiding. Je kunt dus op elk moment rekenen op de input en ervaring van een vakspecialist, die de kennis uitstekend overdraagt, met verhelderende voorbeelden komt en een duidelijk antwoord geeft op elke vraag.

Studieduur en kosten

Een opleiding van de LOI is prima te combineren met een (fulltime) baan en andere bezigheden. Op basis van de vermelde studieduur kun je uitgaan van ongeveer 8 uur studie per week. Afhankelijk van werkervaring en de tijd die je in de opleiding steekt, kan de cursus sneller worden afgerond.

Studieduur: 3 maanden

Persoonlijk advies

Vind je het lastig om de juiste opleiding te kiezen? Onze studieadviseurs helpen je graag!

Lesgeld

Het lesgeld geldt voor de gehele opleiding, er worden tussentijds geen prijsverhogingen doorgevoerd. Het lesgeld kan per maand of in één keer (met 3% korting) worden betaald.

Lesgeld thuisstudie : 3 x € 149,00 Inschrijfkosten : € 29,50 (éénmalig) Het lesgeld is inclusief:
 • Al het benodigde lesmateriaal.
 • Begeleiding door ervaren docenten.
 • Toegang tot de online leeromgeving.
 • Langer studeren, zonder extra kosten.
Benodigde materialen

Houd rekening met extra kosten voor tekenmaterialen zoals potloden, papier en tekendriehoek. Bovendien gaan we ervan uit dat je beschikt over een tekenplank of een ruime tafel.

Examenkosten

Examengeld: 3 x € 39,00

Voor dit bedrag mag ieder examen dat via de LOI wordt afgenomen één keer worden afgelegd. Alleen voor eventuele herexamens worden extra kosten in rekening gebracht. Deze vind je .

Er zijn verschillende manieren waarop je je studiekosten kunt verlagen.

Ben je werkgever en wil je een groepje werknemers laten opleiden? Bij LOI Zakelijk maken we de inschrijving graag voor je in orde. Indien gewenst kunnen we een programma op maat samenstellen. Dat doen we binnen de kaders van onze erkenningen en accreditaties. Zo ontstaat een eigen, erkende opleiding: relevant en actueel voor het bedrijf en flexibel te volgen door de medewerker. Ook verkorte trajecten op basis van werkervaring (EVC), opleidingstrajecten voor zij-instroom en door de wet of CAO verplichte opleidingen behoren tot de mogelijkheden. LOI Zakelijk biedt voor elke leerbehoefte een passend programma. Interesse? Neem contact met ons op.

Daarom LOI Zakelijk:
 • Flexibel, erkend en marktgericht onderwijs.
 • Maatwerk binnen de kaders van onze erkenningen.
 • Incompany, klassikaal of thuis studeren.
 • Goed te combineren met een baan.
 • Persoonlijke en directe begeleiding van topdocenten.

Kijk op , bel 071 – 545 1876 of .

Inschrijven is heel eenvoudig. Regel het direct online of neem contact op via 071 545 1234. Schrijf je nu in en start binnenkort.

Je kunt je opleiding binnen 14 kalenderdagen na inschrijving kosteloos herroepen (annuleren). Verder ga je nooit een langdurige verplichting aan. Bovendien zijn er geen tussentijdse prijswijzigingen.